Οργή και σοκ στη Μόσχα για τη δήλωση της Βρετανίας πως ο ίδιος ο Πούτιν αποφάσισε τη δολοφονία του Σκριπάλ

Οργή και σοκ στη Μόσχα για τη δήλωση της Βρετανίας πως ο ίδιος ο Πούτιν αποφάσισε τη δολοφονία του Σκριπάλ Facebook Twitter
0

Σε διπλωματική και πολιτική «σύρραξη» με έντονο παρασκήνιο οδηγούνται η Βρετανία με τη Ρωσία έπειτα και από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Η δηλητηρίαση έχει προκαλέσει απειλές, πυρά και σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν για τις ευθύνες του συμβάντος.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι βρετανικές κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία είναι σοκαριστικές και ασυγχώρητες.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», είπε ο Τζόνσον.

«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του --και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση-- να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Σήμερα και, ενώ έχει προηγηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, το ΝΑΤΟ πήρε θέση για το θέμα και προειδοποίησε τη Ρωσία χαρακτηρίζοντας τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μιας χώρας της Συμμαχίας.

Αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση τότε «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η υπόθεση του Ρώσου κατασκόπου ή αλλιώς η υπόθεση Σκριπάλ έχει εντείνει τόσο τις σχέσεις των δύο χωρών, που όπως έγινε γνωστό, η Τερέζα Μέι σχεδιάζει μία σειρά από κυρώσεις που αναμένεται να πλήξουν, μεταξύ άλλων, τις περιουσίες βαθύπλουτων Ρώσων που ζουν στη χώρα.

Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί βαθύπλουτοι συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ερευνών για φαινόμενα διαφθοράς όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η στάση της Ρωσίας και σκληρές εκφράσεις αξιωματούχων των δύο χωρών

Από την άλλη πλευρά, και η Ρωσία διατηρεί επίσης πολύ σκληρή στάση στο ζήτημα καθώς είναι μόνη απέναντι σε συμμαχίες. Η Γαλλία εξάλλου είναι η χώρα που χτες προστέθηκε στο κοινό μέτωπο που ήδη έχουν ανοίξει η Βρετανία με τις ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία. Και το μέτωπο της Μέι αναμένεται να ενδυναμωθεί.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων κατά της Βρετανίας ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να τα περιμένετε ανά πάσα στιγμή, σημείωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στο τελεσίγραφο που έδωσε η Μέι σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Βρετανία σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν δίστασε να δηλώσει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο του κατασκόπου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ωστόσο απάντησε ότι η Μόσχα θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες σε απάντηση στην απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία.

«Φυσικά και θα το κάνουμε», απάντησε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του Reuters.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Καζακστάν όπου βρίσκεται ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον «είναι ανάγωγος».

Ο Ουίλαμσον, δε, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Οι κατηγορίες της Ρωσίας για τη βρετανική διαχείριση του ζητήματος

Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η άρνηση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ αποτελεί κατάφορη παραβίαση της σύμβασης για την εξάλειψη των χημικών όπλων, ενώ κατήγγειλε και την άρνηση του Λονδίνου να παράσχει πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με την κόρη του Σκριπάλ, Γιούλια, αν και είναι Ρωσίδα πολίτης και οι βρετανικές αρχές έχουν υποχρέωση να το κάνουν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Λονδίνο αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ο Γιακοβένκο κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον της Ρωσίας με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Βρετανών από το γεγονός ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί το Brexit.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ