Με δασμούς στο ουίσκι, τον καπνό και τα υφάσματα θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ

Με δασμούς στο ουίσκι, τον καπνό και τα υφάσματα θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Με υψηλούς δασμούς σε δεκάδες προϊόντα από τις ΗΠΑ σχεδιάζει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Ουάσιγκτον υλοποιήσει τις εξαγγελίες για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. 

Ο καπνός, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν υφάσματα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλει δασμούς η ΕΕ, ενώ η λίστα περιλαμβάνει δεκάδες άλλα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα ελάσματα από χάλυβα αλλά και χαλυβδοσωλήνες.

Μεταξύ των προϊόντων βρίσκονται επίσης πολλές ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, μύρτιλλα, χυμός πορτοκαλιού, φιστικοβούτυρο, τσιγάρα, πούρα και καπνός για στριφτά τσιγάρα ή πίπες.

Σήμερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι «εμπορικοί πόλεμοι» όχι απλώς δεν κερδίζονται εύκολα αλλά μπορούν και να «χαθούν εύκολα».


Στο στόχαστρο αναμένεται επίσης να μπουν υφάσματα όπως τα παντελόνια (όχι μόνο τα τζιν), σορτσάκια, βαμβακερά είδη και δερμάτινα παπούτσια.


Με δασμούς απειλούνται εξάλλου πολλά προϊόντα ομορφιάς, είδη μακιγιάζ όπως κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος.


Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε μοτοσικλέτες, αλλά και άλλα οχήματα μεταφοράς, σε μηχανοκίνητα σκάφη, σε ιστιοπλοϊκά και σε κανό.


Η λίστα κλείνει με διάφορα άλλα είδη, όπως αιθέρια έλαια, μπαταρίες, ακόμη και τράπουλες.

Επιμένουν οι ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν «εμπορικό πόλεμο», τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».

Ο υπουργός έδωσε το στίγμα της ανυποχώρητης στάσης των ΗΠΑ, που θα ανακοινώσει και επισήμως το ύψος των δασμών μέσα στις επόμενες ημέρες. 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΟΥΜΕΝ ΡΑΝΤΕΦ

Διεθνή / Ρούμεν Ράντεφ: Ποιος είναι ο φιλορώσος νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία - «Άγνωστη» η εξωτερική του πολιτική

Με αυτή την εξέλιξη ίσως να μπει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα έπειτα από οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα πέντε ετών
THE LIFO TEAM