Με δασμούς στο ουίσκι, τον καπνό και τα υφάσματα θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ

Με δασμούς στο ουίσκι, τον καπνό και τα υφάσματα θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Με υψηλούς δασμούς σε δεκάδες προϊόντα από τις ΗΠΑ σχεδιάζει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Ουάσιγκτον υλοποιήσει τις εξαγγελίες για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. 

Ο καπνός, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν υφάσματα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλει δασμούς η ΕΕ, ενώ η λίστα περιλαμβάνει δεκάδες άλλα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα ελάσματα από χάλυβα αλλά και χαλυβδοσωλήνες.

Μεταξύ των προϊόντων βρίσκονται επίσης πολλές ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, μύρτιλλα, χυμός πορτοκαλιού, φιστικοβούτυρο, τσιγάρα, πούρα και καπνός για στριφτά τσιγάρα ή πίπες.

Σήμερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι «εμπορικοί πόλεμοι» όχι απλώς δεν κερδίζονται εύκολα αλλά μπορούν και να «χαθούν εύκολα».


Στο στόχαστρο αναμένεται επίσης να μπουν υφάσματα όπως τα παντελόνια (όχι μόνο τα τζιν), σορτσάκια, βαμβακερά είδη και δερμάτινα παπούτσια.


Με δασμούς απειλούνται εξάλλου πολλά προϊόντα ομορφιάς, είδη μακιγιάζ όπως κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος.


Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε μοτοσικλέτες, αλλά και άλλα οχήματα μεταφοράς, σε μηχανοκίνητα σκάφη, σε ιστιοπλοϊκά και σε κανό.


Η λίστα κλείνει με διάφορα άλλα είδη, όπως αιθέρια έλαια, μπαταρίες, ακόμη και τράπουλες.

Επιμένουν οι ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν «εμπορικό πόλεμο», τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση να επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο ελήφθη μετά από «ώριμη σκέψη».

Ο υπουργός έδωσε το στίγμα της ανυποχώρητης στάσης των ΗΠΑ, που θα ανακοινώσει και επισήμως το ύψος των δασμών μέσα στις επόμενες ημέρες. 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM