Εξελίξεις στην Ιταλία: Πληροφορίες ότι ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Εξελίξεις στην Ιταλία: Πληροφορίες ότι ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται από γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η παραίτηση του Ρέντσι ανακοινώθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, όμως δεν επιβεβαιώνεται από στενούς συνεργάτες του.

Η χώρα σε αναζήτηση πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές

To μόνο μετεκλογικό σενάριο που θεωρείται, πλέον, αδύνατον να μπορέσει να βρει εφαρμογή, είναι εκείνο της μεγάλης συμμαχίας της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά. Η συντηρητική συμμαχία, με το 37,8% των ψήφων, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν δεν διαθέτει την σχετική πλειοψηφία. Ο γραμματέας της Λέγκα Σαλβίνι, πάντως, επιμένει ότι θα μείνει πιστός στην συμμαχία του με τον Μπερλουσκόνι. «Θα ηγηθούμε μιας κυβέρνησης της κεντροδεξιάς», είναι το μήνυμα του γραμματέα της Λέγκα.

Και τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, θέλουν να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης: έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα ζητήσουν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να αποδεχθούν τα κύρια προγραμματικά τους σημεία. Ο Τύπος γράφει ότι υποθετικά, θα μπορούσε να συσταθεί μια πλειοψηφία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι. Αλλά πρόκειται για δυνάμεις (κυρίως τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά του Ρέντσι) οι οποίες προεκλογικά είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, επίσης, πόσοι θα είναι οι γερουσιαστές και βουλευτές που θα εγγραφούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων, διότι από αυτή θα μπορούσαν να προέλθουν χρήσιμες ψήφοι, προς στήριξη μιας νέας κυβέρνησης.

Σίγουρα, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα επιχειρήσει πρώτα απ΄όλα να καταλάβει ποιος μπορεί να εγγυηθεί την πιο απρόσκοπτη διακυβέρνηση. Η ενδεχόμενη λύση δεν αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά έπειτα από κάποιες εβδομάδες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM