Ο Τραμπ ζήτησε να δανειστεί έργο του Βαν Γκογκ, αλλά το Guggenheim του προσέφερε μια χρυσή τουαλέτα

Ο Τραμπ ζήτησε να δανειστεί έργο του Βαν Γκογκ, αλλά το Guggenheim του προσέφερε μια χρυσή τουαλέτα Facebook Twitter
Maurizio Cattelan: “America”
5

Η εφημερίδα Washington Post μετέδωσε ότι το περασμένο φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Μουσείο Guggenheim να δανειστεί τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, «Landscape with Snow».

Το έργο προοριζόταν για την ιδιωτική κατοικία του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας. Αλλά, η Nancy Spector, η διευθύντρια του μουσείου, αρνήθηκε και εξήγησε ότι ο πίνακας απαγορεύεται να βγαίνει εκτός μουσείου πλην ειδικών και σπάνιων περιπτώσεων και πρόσθεσε ότι το έργο ήταν ήδη προγραμματισμένο να ταξιδέψει για το Guggenheim στο Μπιλμπάο.

Όμως η διευθύντρια είχε μια αντιπρόταση: ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να δανειστεί το «Αmerica» την λαμπερή λεκάνη τουαλέτας του Maurizio Cattelan, η οποία είναι φτιαγμένη από χρυσό 18 καρατίων και είναι πλήρως λειτουργική.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ωστόσο να απέρριψε αυτήν την προσφορά ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το τελευταίο δημοσίευμα.

Το Guggenheim επιβεβαίωσε το αίτημα και την απάντηση της Spector, αλλά δεν επεκτάθηκε σε περαιτέρω σχολιασμό.

Ο Maurizio Cattelan, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την πληροφορία και είπε: «Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα...Ποιο είναι το νόημα της ζωής μας; Όλα φαίνονται παράλογα μέχρι να πεθάνουμε και τότε είναι λογικά».

Οι πρόεδροι συνήθως δανείζονται έργα από το Smithsonian ή άλλα μουσεία όταν πρόκειται να γίνει μια εκδήλωση στο Λευκό Οίκο κάτι που είχε γίνει κατά την προεδρία του Ομπάμα.

Κατά την προετοιμασία για την ορκωμοσία του Τραμπ το Μουσείο Τέχνης του Σαιντ Λούις επικρίθηκε από μερικούς επειδή συμφώνησε να δανείσει το έργο του George Caleb Bingham «The Verdict of the People» (1854-55). Αν και οι ακτιβιστές επεσήμαναν τις ρατσιστικές και μισογυνιστικές δηλώσεις του Τραμπ, το μουσείο παραχώρησε το έργο.

Η κίνηση του μουσείου θεωρείται από πολλά μίντια ανοιχτή πρόκληση ή και προσβολή απέναντι στον πρόεδρο και αρκετοί αναμένουν πως ο Τραμπ θα απαντήσει έστω και τώρα καθώς το θέμα έγινε γνωστό και η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Θα μπορούσε να αρνηθεί ευγενικά και να λήξει εκεί το θέμα αξιοπρεπώς και τυπικώς, ως όφειλε εξάλλου καθότι μιλούσε από τη θέση της εκπροσώπου του Μουσείου και όχι για την πάρτη της.Αλλά έπρεπε να προσθέσει την κακοπροαίρετη αιχμή της (ήτοι να πετάξει την μλκια της), δεν άντεξε.
Εκτός από ένα καυστικό έργο τέχνης, η τουαλέτα είναι πλήρως χρηστική και απολύτως λειτουργική. Σ'αυτό το σημείο δεν πρόκειται για κάποιο ...βρώμικο αστείο. Επιπλέον -αν δεν κάνω λάθος- υποτίθεται πως ήδη χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες του Μουσείου, τουλάχιστον έτσι φημολογείται... Πάντως αυτή ήτο η πρόθεσις του (btw, θαυμάσιου) καλλιτέχνη.
Από όποια σημειολογική σκοπιά και να το δεις , μιλάμε για το πιο ανακουφιστικό «άδειασμα» σε 18 καράτια του αυτοκράτορος Τραμπ! To Guggenheim για άλλη μια φορά μας φτιάχνει το πνεύμα, την μέρα , το ηθικό, τον πολιτισμό. Keep up the good work mates !