Σ.Αραβία: Πρεμιέρα με μία από τις χειρότερες ταινίες μετά από 35 χρόνια απαγόρευσης των σινεμά

Σ.Αραβία: Πρεμιέρα με μία από τις χειρότερες ταινίες μετά από 35 χρόνια απαγόρευσης των σινεμά Facebook Twitter
0

Μία από τις χειρότερες ταινίες του 2017, το Emoji Film, επέλεξε η Σαουδική Αραβία για την πρώτη κινηματογραφική πρεμιέρα στην χώρα μετά από σχεδόν 35 χρόνια απαγόρευσης των σινεμά. 

Η ταινία που προβλήθηκε σε ένα αυτοσχέδιο σινεμά στη Τζέντα είχε «θαφτεί» πέρυσι από κοινό και κριτικούς, συγκεντρώνοντας μόλις 9% στο Rotten Tomatoes. Πάντως παρά τις αρνητικές κριτικές κατάφερε να συγκεντρώσει 217 εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις 50 που είχαν δαπανηθεί για την παραγωγή της. 

Η άρση της απαγόρευσης έγινε στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, βάσει των οποίων επιτρέπονται οι συναυλίες και τα θεάματα από το 2017.

Ασαφές πάντως παραμένει αν μαζί με την άρση της απαγόρευσης της λειτουργίας των κινηματογράφων θα επιτραπεί και η μεικτή παρακολούθηση από άνδρες και γυναίκες στις αίθουσες.

Το βέβαιο είναι πως η πρακτική της λογοκρισίας αμφιλεγόμενων και επίμαχων σκηνών που προσβάλλουν τα χρηστά ήθη της χώρας θα συνεχιστεί.

Περισσότερες (και προσοδοφόρες) ελευθερίες

Μετά την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν από τον ερχόμενο Ιούνιο, αίρεται και η απαγόρευση που ίσχυε εδώ και 35 και πλέον χρόνια για τα σινεμά, παρά τη διαφωνία υπερσυντηρητικών κύκλων που θεωρούν τα θεωρούν «χώρους διαστροφής».

«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ ενώ οι αρχές της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν άδειες εκμετάλλευσης.

Χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες για λόγους διασκέδασης. Η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά να παραμείνουν στη χώρα.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι που θα διαθέτουν 2.000 αίθουσες έως το 2030, και με τον τρόπο αυτό θα οικοδομηθεί μια βιομηχανία που θα συνεισφέρει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ριάλ (24 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Διεθνείς και περιφερειακές αλυσίδες κινηματογράφων προσβλέπουν στη σαουδαραβική αγορά και στην αγοραστική δύναμη της νεολαίας της, η οποία αποτελεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.

«Θέλω να δω τα πάντα, γιατί ο κινηματογράφος είναι κάτι καινούργιο για εμάς», δήλωσε ο 30χρονος σινεφίλ Ιμπτισάν Αμπού Ταλίμπ. «Ελπίζω ότι όλα θα υπάρχουν - ταινίες δράσης, αισθηματικές, παιδικές, κωμωδίες. Τα πάντα, Θεού θέλοντος».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM