Οι σφοδρές καταιγίδες σε συνδυασμό με τις παλίρροιες προκάλεσαν ιστορικό υψηλό στη στάθμη των υδάτων στην Ολλανδία το 2017, σύμφωνα με το ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών της χώρας.


Η στάθμη της θάλασσας στην χώρα ανεβαίνει σταθερά από 1890, κατά 0,2 εκατοστά ετησίως, εξαιτίας του λιωσίματος των πολικών πάγων και της παράλληλης υπερθέρμανσης των ωκεανών, εξηγεί ο ερευνητής του οργανισμού Deltares, Φέντορ Μπάρτ.

 

«Το μοτίβο δεν πρόκειται να αλλάξει, η στάθμη θα ανεβαίνει σταθερά», προσθέτει χαρακτηριστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε εκατό χρόνια, οι Ολλανδοί θα βλέπουν τα νερά να ανεβαίνουν κατά 20 εκατοστά.

 

Η Ολλανδία, μία χώρα που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της στάθμης των υδάτων, παρακολουθεί στενά την κλιματική αλλαγή, καθώς μία σειρά από αναχώματα και αμμόλοφοι αποτελούν το τελευταίο σύνορο ανάμεσα στην χώρα και τον κίνδυνο της πλημμύρας.

 

Η υποδομή της χώρας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία 60 χρόνια, μετά τις φονικές πλημμύρες του 1953 που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 1.80 ανθρώπους.

 

Το 2017, το ινστιτούτο διαπίστωσε ότι το μέσο επίπεδο των υδάτων ήταν ψηλότερο κατά έντεκα εκατοστά από το φυσιολογικό για τα δεδομένα του Άμστερνταμ. Την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί τόσο μεγάλη απόκλιση ήταν το 2007.

 

Οι σφοδρές καταιγίδες μπορούν να σηκώσουν τη στάθμη ακόμα και κατά ένα μέτρο για μικρό χρονικό διάστημα, εξηγεί ο Φέντορ αλλά δεν αρκούν για να εξηγήσουν το φαινόμενο.

 

Εκτός από τις καταιγίδες, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν συσχετισμό μεταξύ του επιπέδου της θάλασσας και ενός παλιρροϊκού κύκλου 18,6 ετών.

 

Το τελευταίο μέγιστο των παλιρροιών είχε καταγραφεί το 2004 και αρχές ήδη ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει το επόμενο παλιρροϊκό μέγιστο του 2023, αν συνδυαστεί με έναν σκληρό χειμώνα πολλών βροχών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr