Κοινή έκκληση Ιράν - Ε.Ε. προς Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Κοινή έκκληση Ιράν - Ε.Ε. προς Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσαν κοινή έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να ωφεληθεί από την άρση των κυρώσεων που συνδέονται μ' αυτή.

Την παραμονή της προθεσμίας για να αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι διατύπωσαν την έκκλησή τους αφού συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν άλλα σημεία διαφωνίας (με το Ιράν)», πρόσθεσε.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «λειτουργεί».

«Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε το 2015 από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, λειτουργεί και κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα των πυρηνικών όπλων», τόνισε. «Περιμένουμε απ' όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πλήρως αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται να καταγγείλουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρα να καταστρέψουν μια επιτυχία στις προσπάθειες να εμποδιστεί η συνέχιση της διάδοσης του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στον κόσμο», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Ζαρίφ, ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η πυρηνική συμφωνία δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τον ρόλο της στον πόλεμο στη Συρία. «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο ζητήματα: θέλουμε να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (...) και τον δύσκολο ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

Ο Γερμανός υπουργός, αν και έχει επικρίνει επανειλημμένα την εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει δίκιο να εκφράζει τις ανησυχίες της για τη στρατηγική του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, που είναι αντίθετος στην πυρηνική συμφωνία, αναμένεται να επιβάλει ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.

Σύμφωνα με δύο πηγές, ο Τραμπ δεν είχε καταλήξει ακόμη μέχρι χθες το βράδυ, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του αύριο Παρασκευή.

Η Τεχεράνη έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, τονίζοντας ότι είναι «προετοιμασμένη για κάθε σενάριο». Από τη Μόσχα, όπου μετέβη χθες για να βρει στήριξη, ο Ζαρίφ κατήγγειλε «την καταστροφική πολιτική των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει ομόφωνη στάση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει την πολιτική της», τόνισε ο Ιρανός υπουργός ζητώντας από τις μεγάλες δυνάμεις «να αντισταθούν στις εχθρικές ενέργειες» της κυβέρνησης Τραμπ.

  

Παράλληλα οι 28 χώρες της Ε.Ε. κατήγγειλαν «την απαράδεκτη απώλεια ζωών» στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι. Έχουν ζητήσει μέσω της Μογκερίνι «από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» να απόσχουν «από τη βία».

«Προφανώς υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε με το Ιράν, ξεκινώντας από την αποσταθεροποιητική του δράση στην περιοχή και το βαλλιστικό του πρόγραμμα. Αυτά θα αποτελέσουν σίγουρα μεγάλο μέρος της συζήτησης», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Όμως «η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να διατηρηθεί η συμφωνία, καθώς και η ασφάλεια και η ευημερία που αυτή προσφέρει στους πολίτες του Ιράν και όλου του κόσμου», τόνισε.

«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε από τους φίλους μας στον Λευκό Οίκο να μην πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία», είχε δηλώσει ο Τζόνσον την Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ