Ο ηγέτης της Καταλονίας αναστέλλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη

Ο ηγέτης της Καταλονίας αναστέλλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη Facebook Twitter
8

Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, υπογράμμισε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν αν και αρχικά ζήτησε από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, στη συνέχεια πρότεινε στη Βουλή να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος», είπε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας ανακοίνωσε την αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας και την επιδίωξη διαλόγου. «Αναστέλλουμε τη κήρυξη ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, επειδή θέλουμε έναν λογικό διάλογο, μια διαμεσολάβηση με το ισπανικό κράτος», ανέφερε.

Ο ηγέτης της Καταλονίας αναστέλλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη Facebook Twitter
EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Ο Πουτζντεμόν σημείωσε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

Ακόμα, χαιρέτισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και καταδίκασε τις ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά επιπλέον αναγνώρισε ότι όλες τις πλευρές ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη», ανέφερε μιλώντας στους βουλευτές.

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM