Το «13 Reasons Why» του Netflix και οι αυτοκτονίες- Τι ανησυχητικό δείχνει νέα έρευνα

Το «13 Reasons Why» του Netflix και οι αυτοκτονίες- Τι ανησυχητικό δείχνει νέα έρευνα Facebook Twitter
1

To «13 Reasons Why» που σόκαρε και δίχασε γονείς και τηλεθεατές από το πρώτο επεισόδιο κατηγορείται τώρα για τις αυξανόμενες αυτοκτονίες.

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι αυτοκτονίες εφήβων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο τον μήνα που ακολούθησε τη διανομή μέσω Διαδικτύου του πρώτου κύκλου της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του Netflix  στην οποία η έφηβη κεντρική ηρωίδα κόβει τις φλέβες της, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε.

Η σειρά «13 Reasons Why» συνδέεται με την αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 28,9% στις τάξεις των εφήβων του ηλικιακού φάσματος μεταξύ 10 και 17 ετών τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τη μελέτη, που υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health, των ΗΠΑ.

Κατά τη μελέτη, ο δείκτης αυτοκτονιών εφήβων μεταξύ 10 και 17 ετών παρέμεινε αυξημένος τους μήνες που ακολούθησαν τη μετάδοση του «13 Reasons Why» με αποτέλεσμα να καταγραφούν 195 περισσότερες αυτοχειρίες από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 από όσες θα αναμένονταν με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών.

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι για τη μελέτη αναγνωρίζουν πως η έρευνά τους έχει εγγενείς περιορισμούς, ιδίως ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως υπάρχει «σχέση αιτίου-αιτιατού» ανάμεσα στη μετάδοση της σειράς και την αύξηση του δείκτη των αυτοκτονιών, ούτε να αποκλείσουν άλλα αίτια.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης που αφήνει πίσω 13 βίντεο, στα οποία εξηγεί γιατί αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της. Σε επεισόδιο του πρώτου κύκλου της σειράς, η έφηβη εικονίζεται να κόβει τις φλέβες της μέσα σε μια μπανιέρα.

Η συγκεκριμένη σκηνή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γονείς και επαγγελματίες της υγείας, που εξώθησαν το Netflix να προσθέσει το 2017 κι άλλες προειδοποιήσεις προς τους θεατές που παρακολουθούσαν τη σειρά και να προσθέσει κάρτες με τις οποίες τους παρέπεμπε σε δίκτυα υποστήριξης για την αντιμετώπιση του αυτοκτονικού ιδεασμού.

 

Ο δεύτερος κύκλος της σειράς διανεμήθηκε από το δίκτυο τον Μάιο του 2018 και το Netflix έχει ήδη παραγγείλει τον τρίτο κύκλο.

Το δίκτυο δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου, ο Ριντ Χέιστινγκς, είχε υπεραμυνθεί της απόφασης να παραγγελθεί ο τρίτος κύκλος απευθυνόμενος σε μετόχους του Netflix τον περασμένο Ιούνιο.

Η σειρά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και επιτυχημένη. Έχει περιεχόμενο που καθηλώνει. Είναι αμφιλεγόμενη. Αλλά κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να την παρακολουθήσει», είχε τονίσει ο Χέιστινγκς στους μετόχους.

Οι συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, τονίζουν πως τα ευρήματά τους θα όφειλαν να υπενθυμίσουν στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ότι η «προβολή της αυτοκτονίας» ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει «αθέλητες συνέπειες» και ότι τόσο «η βιομηχανία της ψυχαγωγίας όσο και τα μέσα ενημέρωσης» οφείλουν «να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όταν καταπιάνονται με αυτό το θέμα».

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν χρησιμοποιεί drones και AI για να επιβάλει τη χιτζάμπ

Διεθνή / Ιράν: Οι αρχές χρησιμοποιούν drones και κάμερες ασφαλείας για να επιβάλουν τη χιτζάμπ

Οι κάμερες ασφαλείας σε μεγάλους δρόμους χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση ακάλυπτων γυναικών, ενώ έχει κυκλοφορήσει και εφαρμογή όπου οι πολίτες καταγγέλλουν γυναίκες χωρίς χιτζάμπ
LIFO NEWSROOM
Η Σέινμπαουμ απορρίπτει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Η Σέινμπαουμ απορρίπτει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Το Μεξικό δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε αμερικανική «εισβολή» στην επικράτειά του με πρόσχημα τον αγώνα εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών, προειδοποίησε η πρόεδρος Σέινμπαουμ
LIFO NEWSROOM
Αιτήματα σύλληψης για ηγέτες των Ταλιμπάν λόγω εγκλημάτων κατά των γυναικών

Διεθνή / Αιτήματα σύλληψης για ηγέτες των Ταλιμπάν λόγω εγκλημάτων κατά των γυναικών

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ΔΠΔ βασίζει δικογραφία σε εκτεταμένα εγκλήματα κατά γυναικών και κοριτσιών, γεγονός που νομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως σημαντική εξέλιξη
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποκλείει τη Huawei λόγω έρευνας για διαφθορά – Μαζικές έρευνες και συλλήψεις

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποκλείει τη Huawei λόγω έρευνας για διαφθορά – Μαζικές έρευνες και συλλήψεις

Το βελγικό δικαστικό σύστημα ζήτησε τη σφράγιση συγκεκριμένων γραφείων στο Ευρωκοινοβούλιο που συνδέονται με δύο κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι θεωρούνται βασικοί εμπλεκόμενοι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα οι αδηφάγοι παραγωγοί πως σε μια εποχή που ακόμα και επικίνδυνα challenges γίνονται viral στους νέους, μια τέτοια σειρά θα είχε τέτοιο αντίκτυπο. Αλλά μπρος στο κέρδος...