Τουρκία: 150 εντάλματα σύλληψης εκπαιδευτικών για συνεργασία με τον Γκιουλέν

Τουρκία: 150 εντάλματα σύλληψης εκπαιδευτικών για συνεργασία με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών που είναι ύποπτοι ότι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχε χρησιμοποιηθεί από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

Περίπου 400 αστυνομικοί ξεκίνησαν μια επιχείρηση στην πόλη Καισάρεια (Κάισερι), στην κεντρική Τουρκία, για να συλλάβουν 147 εκπαιδευτικούς που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ByLock, σύμφωνα με το Anadolu.

 

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορούνται για "παραβίαση του Συντάγματος", "απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης" και "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Ορισμένοι συνελήφθησαν, προσθέτει το Anadolu, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

 

Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ, ότι διοργάνωσε από την κατοικία του στην Πενσιλβάνια το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αφού είχε δημιουργήσει ένα παρακράτος στους κόλπους των κορυφαίων θεσμών της χώρας. Ο Γκιουλέν απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η εφαρμογή ByLock εξυπηρέτησε στον συντονισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

 

Τον Ιούλιο ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που είχαν ανταλλαγεί μέσω ByLock ήδη από τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με αυτόν, δεκάδες χιλιάδες ονόματα συμπαθούντων του κινήματος του Γκιουλέν, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, αναγνωρίστηκαν κατ'αυτόν τον τρόπο.

 

Η εφαρμογή ByLock (όμιλος Facebook) προτείνει από φέτος μια "απόλυτη" κρυπτογράφηση των επικοινωνιών. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν κι άλλοι μεγάλοι του Ίντερνετ (Apple, Google), καθώς θέλουν να ενισχύσουν τα συστήματά τους για να αποφεύγουν οποιαδήποτε παρακολούθηση.

 

Περίπου 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και περισσότεροι από 70.000 έχουν απολυθεί από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ακόμη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM