Τη Δευτέρα θα «συναντηθούν» Δίας και Κρόνος έπειτα από 400 χρόνια

Τη Δευτέρα θα «συναντηθούν» Δίας και Κρόνος έπειτα από 400 χρόνια Facebook Twitter
NASA
0

Την Δευτέρα, στις 21 Δεκεμβρίου ο Δίας και ο Κρόνος, φαινομενικά θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν ένας πλανήτης.

Το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα. Η φετινή συνάντηση θα εναρμονιστεί με το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), όταν σημειώνεται η μικρότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα.

Οι αστρονόμοι είναι ήδη έτοιμοι για την παρατήρηση του «ουράνιου εξωκοσμικού φαινομένου», από ποτέ τα τελευταία 400 χρόνια.  Παλαιότερα, οι «συγκλίσεις» πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού, ή ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το φαινόμενο θα κλιμακωθεί γύρω στις 20:37 και θα είναι ορατή από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού.

Μάλιστα, η φετινή σύγκλιση θα είναι η πιο κοντινή από το 1623. Μάλιστα, οι πλανήτες θα φτάσουν τόσο κοντά μεταξύ τους που ενδέχεται να μοιάζουν με ένα πολύ φωτεινό αστέρι. Η μεταξύ τους κοντινή προσέγγιση δεν προβλέπεται να ξανασυμβεί μέχρι το 2080.

Ειδικά το φετινό φαινόμενο διατηρεί την ιδιαίτερη σημασία του, επειδή δεν υπάρχει άλλο καταγεγραμμένο συμβάν σαν αυτό, με τηλεσκόπιο, στην ιστορία της επιστήμης. Ενδιαφέρον έχει ότι, ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ARTEMIS II

Τech & Science / Artemis II: Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες της Γης από το διαστημόπλοιο Orion

«Όσο μακριά κι αν φτάσουμε, παραμένουμε ένας κόσμος, που παρακολουθεί, ελπίζει και στοχεύει ψηλότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου της NASA για να περιγράψει μία από τις δύο εικόνες
THE LIFO TEAM
ΠΑΣΧΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Τech & Science / Πάσχα 2026: Συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε τα βαμμένα αυγά

Τα αυγά μπορούν να βαφτούν και να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής τροφίμων κατά το μαγείρεμα, την ψύξη και τον χειρισμό τους
THE LIFO TEAM
Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Τech & Science / Οι πορνοστάρ φτιάχνουν AI σωσίες για να μη γεράσουν ποτέ online

Από τη Lisa Ann έως τη Cherie Deville, όλο και περισσότεροι δημιουργοί ερωτικού περιεχομένου βλέπουν τους AI σωσίες τους όχι ως απειλή αλλά ως τρόπο να παρατείνουν την εμπορική ζωή της δημόσιας εικόνας τους.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΗΠΑ

Τech & Science / Νέες διατροφικές οδηγίες από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κόντρα στην πολιτική Τραμπ

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Τραμπ είχε παρουσιάσει δικές της διατροφικές οδηγίες, ενθαρρύνοντας την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές
THE LIFO TEAM