Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά την έγκριση - Έτοιμες 20 εκατ. δόσεις

Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά την έγκριση - Έτοιμες 20 εκατ. δόσεις Facebook Twitter
Ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά (GETTY IMAGES)
0

Ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε σήμερα στο Sky News, ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό «μέσα σε λίγες ώρες» μετά την επίσημη έγκρισή του. 

Ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως η Pfizer θα ζητήσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο «πάρα πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες» και πως μπορεί να ξεκινήσει τη διανομή των 20 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν ήδη παραχθεί. Ακόμη, ο CEO της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι τα εμβόλια θα αποστέλλονται στις χώρες μόλις λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας την πιθανότητα «κανονικοποίησης της κατάστασης» αλλά επισήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να δείξει «υπομονή» καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε. «Πιστεύω πως το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς». 

Με νέα ανακοίνωση της, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ενημέρωσε χθες πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με την BioNTech είναι 95% αποτελεσματικό απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Moderna που έκανε λόγο για 94,5% αποτελεσματικό εμβόλιο, η Pfizer επικαλείται την τελική ανάλυση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό της. Όπως επισημαίνει η Pfizer, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα μιας νευραλγικής μελέτης, το εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες, και χωρίς διαφαινόμενα προβλήματα ασφαλείας.


Ειδικά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στον ιό, η προστασία που τους παρέχει είναι μεγαλύτερη του 94%. Pfizer και BioNTech προετοιμάζονται τώρα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του πειραματικού εμβολίου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στις κλινικές δοκιμές με 44.000 εθελοντές, από τους 170 που νόσησαν με Covid-19 μόλις 8 ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν τις δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι 162 ήταν άτομα που τους είχε χορηγηθεί placebo για την σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό του 95% αποτελεί νέο «ρεκόρ» αποτελεσματικότητας στην κούρσα για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και τοποθετεί το σκεύασμα των δύο εταιρειών στην ομάδα των πολύ αποτελεσματικών εμβολίων, όπως αυτά για τον έρπη και την ιλαρά.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η πιο συχνή παρενέργεια ήταν το αίσθημα κόπωσης που αναφέρθηκε από το 3,8% των εθελοντών και οι πονοκέφαλοι σε ποσοστό 2%.

Ενώ Moderna, Pfizer και BioNTech φαίνεται πως είναι κοντά στην έγκριση άκρως αποτελεσματικών εμβολίων, έρευνες καταδεικνύουν πως μεγάλα ποσοστά πολιτών δηλώνουν διστακτικοί απέναντι στα νέα εμβόλια εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια. Ωστόσο τόσο οι φαρμακοβιομηχανίας όσο και οι ρυθμιστικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επέτρεπαν ποτέ την κυκλοφορία εμβολίων, παρά μόνο αν αποδεικνυόταν πως είναι ασφαλή.

Η Moderna χρησιμοποιεί την ίδια γονιδιακή τεχνολογία με τις Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό της, και αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα αργότερα μέσα στον μήνα.

Με πληροφορίες από Sky News 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM