Pfizer: «Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό είναι 95% αποτελεσματικό» - Νέο ρεκόρ μετά το 94,5% της Moderna

Pfizer: «Το εμβόλιο μας για τον κορωνοϊό είναι 95% αποτελεσματικό» - Νέο ρεκόρ μετά το 94,5% της Moderna Facebook Twitter
iStock
0

Με νέα ανακοίνωση της, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ενημέρωσε πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με την BioNTech είναι 95% αποτελεσματικό απέναντι στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Moderna που έκανε λόγο για 94,5% αποτελεσματικό εμβόλιο, η Pfizer επικαλείται την τελική ανάλυση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιό της. Όπως επισημαίνει η Pfizer, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα μιας νευραλγικής μελέτης, το εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες, και χωρίς διαφαινόμενα προβλήματα ασφαλείας. 

Ειδικά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στον ιό, η προστασία που τους παρέχει είναι μεγαλύτερη του 94%. Pfizer και BioNTech προετοιμάζονται τώρα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του πειραματικού εμβολίου μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Στις κλινικές δοκιμές με 44.000 εθελοντές, από τους 170 που νόσησαν με Covid-19 μόλις 8 ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν τις δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι 162 ήταν άτομα που τους είχε χορηγηθεί placebo για την σύγκριση των αποτελεσμάτων. 

Το ποσοστό του 95% αποτελεί νέο «ρεκόρ» αποτελεσματικότητας στην κούρσα για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και τοποθετεί το σκεύασμα των δύο εταιρειών στην ομάδα των πολύ αποτελεσματικών εμβολίων, όπως αυτά για τον έρπη και την ιλαρά. 

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η πιο συχνή παρενέργεια ήταν το αίσθημα κόπωσης που αναφέρθηκε από το 3,8% των εθελοντών και οι πονοκέφαλοι σε ποσοστό 2%. 

Τα στοιχεία αφορούν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε βάθος δύο μηνών. «Η μελέτη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο ιστορικό «ταξίδι» οχτώ μηνών, για να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο ικανό να μας βοηθήσει να τελειώσουμε με αυτή την καταστροφική πανδημία», δήλωσε ο Έλληνας CEO της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά. 

Ενώ Moderna, Pfizer και BioNTech φαίνεται πως είναι κοντά στην έγκριση άκρως αποτελεσματικών εμβολίων, έρευνες καταδεικνύουν πως μεγάλα ποσοστά πολιτών δηλώνουν διστακτικοί απέναντι στα νέα εμβόλια εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια. Ωστόσο τόσο οι φαρμακοβιομηχανίας όσο και οι ρυθμιστικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επέτρεπαν ποτέ την κυκλοφορία εμβολίων, παρά μόνο αν αποδεικνυόταν πως είναι ασφαλή. 

Η Moderna χρησιμοποιεί την ίδια γονιδιακή τεχνολογία με τις Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό της, και αναμένεται να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα αργότερα μέσα στον μήνα. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM