Ανεμογεννήτριες: Οι θάνατοι των πουλιών μπορούν να μειωθούν - Βάφοντας μαύρο ένα πτερύγιο

Ανεμογεννήτριες: Οι θάνατοι των πουλιών μπορούν να μειωθούν - Βάφοντας μαύρο ένα πτερύγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: STATKRAFT
0

Η βαφή τους ενός πτερυγίου των ανεμογεννητριών με μαύρο χρώμα θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους των πουλιών στα αιολικά πάρκα έως και 70%, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Τα πουλιά, που συγκρούονται στις ανεμογεννήτριες, αποτελούν μία από τις κύριες αρνητικές συνέπειες των αιολικών πάρκων, αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών, του Ηνωμένου Βασιλείου, χαιρέτησε την έρευνα σημειώνοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα παραμένει η αποφυγή ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος για την άγρια ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution. «Η σύγκρουση των πτηνών, ιδίως των αρπακτικών, αποτελούν μία από τις κύριες ανησυχίες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας», παρατηρεί ο δρ. Roel May που συνυπογράφει τη μελέτη. «Στη Νορβηγία, 6 έως 9 λευκοί θαλασσαετοί σκοτώνονται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του αιολικού πάρκου στο Smøla».

Το γεγονός έχει προκαλέσει εντάσεις. Το συγκεκριμένο πάρκο, με 68 ανεμογεννήτριες που αναπτύσσονται σε έκταση 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νορβηγίας. Ο δρ. May, που εργάζεται στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Φύση, δήλωσε πως η ομάδα του επιθυμούσε να διαπιστώσει εάν μία σειρά από «μέτρα άμβλυνσης» μπορούν να μειώσουν τον ποσοστό των πουλιών που προσκρούουν στις ανεμογεννήτριες. Ένα από τα μέτρα αυτά ήταν η βαφή τους ενός από τα τρία πτερύγια της ανεμογεννήτριας με μαύρο χρώμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC News με αυτόν τον τρόπο οι ανεμογεννήτριες γίνονται πιο ορατές στα πουλιά. Οι συγγραφές της μελέτης υποστηρίζουν πως το ποσοστό θνησιμότητας, στις ανεμογεννήτριες με ένα βαμμένο φτερό, μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με τις μη βαμμένες. Ο δρ. Roel May αναφέρει πως τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά αλλά θα χρειαστούν ωστόσο περαιτέρω δοκιμές σε διαφορετικά αιολικά πάρκα για να ισχυροποιηθούν. 

«Παρόλο που παρατηρήσαμε σημαντική μείωση στα ποσοστά σύγκρουσης πουλιών, αυτό μπορεί να ισχύει για τον συγκεκριμένο τόπο και το συγκεκριμένο είδος», αναφέρει ενώ, προς το παρόν, υπάρχει ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή δοκιμών στην Ολλανδία και στη Νότια Αφρική. Εκ μέρους της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών, ο διευθυντής Martin Harper, χαιρέτισε την έρευνα αλλά υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων πρέπει να γίνεται «σε αρμονία με τη φύση».

«Οι ανεμογεννήτριες είναι η σωστή τεχνολογία όταν βρούμε τα σωστά σημεία γι αυτές, έτσι τέτοιες μελέτες είναι πολύτιμες» σχολίασε προσθέτοντας πως τέτοιες πολύτιμες μελέτες βοηθούν ώστε να κατανοήσουμε τα επιπλέον μέτρα άμβλυνσης που θα πρέπει να λάβουμε «όταν εντοπίσουμε τις τοποθεσίες που είναι κατάλληλες για τα αιολικά πάρκα». 

Ανεμογεννήτριες: Οι θάνατοι των πουλιών μπορούν να μειωθούν - Βάφοντας μαύρο ένα πτερύγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: STATKRAFT

«Ενδιαφέρουσα εξέλιξη»

Εκπρόσωπος της Siemens Gamesa υποστήριξε πως το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από τους φορείς εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων, παρά από τους κατασκευαστές προσθέτοντας ωστόσο πως οι ανεμογεννήτριες θα μπορούν να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Εκπρόσωπος της ScottishPower Renewables, που εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη χερσαία εγκατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο βρίσκεται στη Σκωτία, χαρακτήρισε τη μελέτη ως «μία σίγουρα ενδιαφέρουσα εξέλιξη» προσθέτοντας ότι «η προσέγγισή μας στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων λαμβάνει υπόψη τον τοπικό πληθυσμό πτηνών από την αρχή». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός για τον εντοπισμό της σωστής τοποθεσίας έρχεται πρώτος και υπογράμμισε ότι η εταιρεία συνεργάζεται μα τους αρμόδιους φορείς ώστε να διασφαλίσει την προστασία της άγιας ζωής. 

Ο δρ. May ανέφερε πως θα ήθελε να δει τους διαχειριστές των αιολικών πάρκων να υιοθετούν μέτρα, όπως το βάψιμο του ενός φτερού. «Εάν γίνει πριν από την κατασκευή, θα είναι ένα πολύ αποδοτικό μέτρο που θα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συγκρούσεων», πρόσθεσε. «Αυτό που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη, είναι αν άλλα μοτίβα φτερών (π.χ. με κόκκινες άκρες) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά». Σύμφωνα με τον ίδιο οποιεσδήποτε βελτιώσεις είναι αντικείμενο για περαιτέρω μελέτη, αλλά αυτό «δεν αποκλείει την εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου». 

 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Τech & Science / Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό, βασικά δημογραφικά στοιχεία και παράγοντες τρόπου ζωή ώστε να εκτιμήσει αν και πότε μπορεί να εμφανιστούν παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα
LIFO NEWSROOM
Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Τech & Science / Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Το ηλιακό φως «βομβαρδίζει» το φεγγάρι με Ήλιο-3 εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια - Επειδή η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, το ισότοπο παραμένει στην επιφάνεια, αντίθετα με τη Γη, όπου απορρίπτεται στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Τech & Science / Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το μοντέλο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την επιτάχυνση επαγγελματικών διαδικασιών αλλά και για να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

Τech & Science / Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

H λειτουργία «Live Translation with AirPods», που αποτελεί μέρος του Apple Intelligence, δεν θα ενεργοποιείται εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ΕΕ και ο λογαριασμός Apple ανήκει σε περιοχή της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Τech & Science / Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, περίπου 115.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη στην Αιθιοπία, από τα 1,5 εκατομμύρια συνολικά οχήματα στη χώρα, με στόχο να φτάσουν τα 500.000 μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Τech & Science / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Η σύγχρονη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι όπου αλληλεπιδρούμε με την ΤΝ, θα γνωρίζουμε ότι «μιλάμε με ένα bot» — και ότι το bot αυτό είναι ειλικρινές και αυθεντικό όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος
LIFO NEWSROOM
Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Τech & Science / Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Καισάρεια: τρία κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών βρέθηκαν άθικτα, μαζί με απολιθώματα ρινόκερων, σμιλόδοντα και τριδάκτυλων αλόγων - Η «ζώνη των ελεφάντων» αλλάζει την παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής
LIFO NEWSROOM