Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα ένα καθηλωτικό timelapse βίντεο του Ήλιου που συμπτύσσει έναν ολόκληρο ηλιακό κύκλο σε μια ώρα υλικού, χρησιμοποιώντας εικόνες του αστέρα τραβηγμένες ανά μία ώρα συνεχόμενα για πάνω από μια δεκαετία. 

 

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Nasa συγκέντρωσε 425 εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης του Ήλιου, από την αναχώρησή του τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι φέτος τον Ιούνιο, που ενώθηκαν μαζί για την δημιουργία του βίντεο.

Τα 20 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων που συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία συνεισέφεραν σε «αναρίθμητες νέες ανακαλύψεις για τις λειτουργίες του Ήλιου», σύμφωνα με τη Nasa, με τις εικόνες στο βίντεο να δείχνουν σήμερα κάθε δραστηριότητα του Ήλιου, από ηλιακές εκρήξεις μέχρι διελεύσεις άλλων πλανητών. 

 

Κάθε δευτερόλεπτο του 61 λεπτών βίντεο καταγράφει εικόνες που τραβήχτηκαν σε διάστημα μιας ημέρας, με το πρώτο στιγμιότυπο να δείχνει τον Ήλιο στις 2 Ιουνίου 2010 ενώ το τελευταίο τραβήχτηκε την 1η Ιουνίου 2020.

 

Με αυτό που η Nasa περιγράφει ως «τριάδα οργάνων», το SDO τραβούσε μια φωτογραφία του Ήλιου περίπου κάθε 0,75 δευτερόλεπτα.

 

Η Nasa ζήτησε στον Γερμανό μουσικό Lars Leonhard να συνθέσει ένα κομμάτι που θα συνοδεύει το βίντεο. 

 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian