ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Διάστημα: Το Hayabusa 2 βομβάρδισε τον αστεροειδή Ριούγκου - Τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη

Διάστημα: Το Hayabusa 2 βομβάρδισε τον αστεροειδή Ριούγκου - Τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη Facebook Twitter
0

Το ιαπωνικό, διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 βομβάρδισε την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου ώστε δείγματα της επιφάνειάς του να επιστρέψουν και να αναλυθούν στη Γη.

Το εξερευνητικό σκάφος έριξε ένα εκρηκτικό βλήμα βάρους δύο κιλών, από απόσταση μισού χιλιομέτρου, όπως επιβεβαίωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) σήμερα το πρωί. 

Στόχος του «βομβαρδισμού» ήταν να δημιουργήσει ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου 3-10 μέτρων.

Μετά από δύο εβδομάδες που θα έχει κατακαθίσει τελείως η σκόνη από την έκρηξη - το διαστημικό σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει το σημείο και να συλλέξει δείγμα από το εκτεθειμένο πλέον υπέδαφος του αστεροειδούς, το οποίο προορίζεται για ανάλυση στη Γη.

Το κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, έχει ήδη στείλει τρία μικρά ρόβερ παρατήρησης πάνω στον αστεροειδή, ενώ τον έχει ήδη αγγίξει μια φορά για να πάρει ένα πρώτο δείγμα.

Το βάρους 600 κιλών σκάφος Hayabusa 2 είχε εκτοξευθεί το 2014 με προορισμό τον αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».

Αν η αποστολή στεφθεί από επιτυχία, η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυσή τους στα επιστημονικά εργαστήρια.

Το 2005, οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια παρόμοια αλλά μικρότερη αποστολή στον αστεροειδή Ιτοκάβα.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM