Πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ επέβαλλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google

 

To πρόστιμο αφορά κατηγορίες πως καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, αυτή τη φορά όσον αφορά το διαφημιστικό κομμάτι της, AdSense. 

 

Το πρόστιμο είναι το τρίτο που αποφασίζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, θεματοφύλακα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, είναι ωστόσο πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που αφορά την AdSense, η Επιτροπή κατηγορεί την Google ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που σύναψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστότοπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες. 

 

«Αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες από την άποψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά πρακτικές κατά του ανταγωνισμού», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

 

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

 

Η απόφαση αφορά πρακτικές της εταιρείας την περίοδο 2006 - 2016. Τη συγκεκριμένη περίοδο η Google είχε μερίδιο άνω του 90% όσων αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις και πάνω από 75% όσον αφορά την διαφημιστική αγορά μέσω αναζητήσεων, πρόσθεσε η Κομισιόν.

 

Τον Ιούλιο του 2018, η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ (ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Android, του δωρεάν συστήματος επεξεργασίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή της υπηρεσίας της για διαδικτυακή αναζήτηση.

 

Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, είχε καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 2,42 δισεκ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο με την εύνοια που παρείχε στην «Google Shopping», που συγκρίνει τιμές, σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

 

Η Google άσκησε έφεση στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.