Οι χρήστες iPhone μπορούν πλέον μέσω μιας νέας εφαρμογής να σβήσουν ενοχλητικούς τουρίστες, αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την θέα και «χαλάνε» τις φωτογραφίες τους.

 

Η εφαρμογή «Spectre» χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που σταθεροποιεί τις φωτογραφίες μακράς έκθεσης, εστιάζοντας στα στάσιμα σημεία του κάδρου και διαγράφοντας τα κινούμενα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και αντικειμένων. 

 

Η εταιρία Halide που ανέπτυξε το συγκεκριμένο software υποστηρίζει πως το νέο app μπορεί να παράξει «μαγικές φωτογραφίες», κάνοντας χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης με διάφορους τρόπους. Το λογισμικό αναγνωρίζει τον τύπο του σκηνικού που προσπαθεί να απαθανατίσει ο χρήστης και προσαρμόζει ανάλογα την εικόνα. 

 

Για παράδειγμα, μπορεί να ανακατέψει τα κύματα σε μια φωτογραφία από την παραλία, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό εφέ που θα δίνει την αίσθηση της κίνησης.

 

«Το έξυπνο κλείστρο του Spectre τραβάει εκατοντάδες φωτογραφίες και τις συνδυάζει για ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχεις απλώς μια τελική εικόνα, αλλά επίσης ένα βίντεο από όλα όσα προηγήθηκαν για να γίνει», εξηγεί ο Sebastiaan de With, σχεδιαστής της εφαρμογής.