Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) να επικοινωνήσει με το «σιωπηλό» εξερευνητικό ρόβερ Opportunity στον Άρη.

 

Το Opportunity είχε σταματήσει να εκπέμπει από πέρυσι τον Ιούνιο, μετά από μια ισχυρότατη αμμοθύελλα στον Κόκκινο πλανήτη. 

 

Η NASA ανακοίνωσε το «τέλος εποχής» για τον ρομποτικό εξερευνητή, σε εκδήλωση στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.


Το εξάτροχο ρόβερ και το «δίδυμο» Spirit, είχαν προσεδαφιστεί στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, με διαφορά λίγων εβδομάδων το ένα από το άλλο.

 

Το Spirit λειτούργησε μόνο για έξι χρόνια και κηρύχθηκε επισήμως ανενεργό το 2011 αφού διήνυσε σχεδόν οκτώ χιλιόμετρα.

 

Αντίθετα, το Opportunity, που αρχικά προοριζόταν να λειτουργήσει μόνο 90 αρειανές μέρες και να διανύσει ένα χιλιόμετρο, λειτούργησε για περισσότερα από 15 χρόνια και κάλυψε 45 χιλιόμετρα, κάνοντας σημαντικές ανακαλύψεις.


Μεταξύ άλλων, το Opportunity συνέλεξε πολλές ενδείξεις ότι κάποτε ο Άρης ήταν πιο ζεστός και υγρός, ενώ το νερό υπήρχε σε αυτόν πριν από 3,5-4 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι πιθανό να ευνόησε ακόμα και την ανάπτυξη ζωής.


Μετά τη «σιγή ασυρμάτου» του Opportunity, στον Άρη έχει μείνει πλέον μόνο ένα λειτουργικό ρόβερ, το Curiosity της NASA.

 

Το 2021 θα προστεθούν ένα ακόμη αμερικανικό ρόβερ και το ευρωπαϊκό «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», αν το διαστημικό πρόγραμμα προχωρήσει χωρίς απρόοπτα.

 

Πρόσφατα στον Άρη έφθασε και το στατικό ρομποτικό εργαστήριο InSight που θα προβεί σε σεισμικές έρευνες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr