Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις νέες μητέρες

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις νέες μητέρες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι μητέρες που απέκτησαν παιδί σε μικρή ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ο κίνδυνος μειώνεται στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η νέα έρευνα έρχεται σε σύγκρουση με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η γέννηση παιδιού προστατεύει από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτό ισχύει μεν, αλλά γίνεται αισθητό μόνο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες από τη γέννα. Περίπου τα μισά περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες έως 62 ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κορυφώνεται περίπου πέντε χρόνια μετά τη γέννα και είναι 80% μεγαλύτερος σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν γεννήσει.

Μετά όμως την πενταετία ο κίνδυνος υποχωρεί σταδιακά και περίπου 19 χρόνια μετά την απόκτηση παιδιού, ο κίνδυνος είναι πια ίδιος με εκείνος των άτεκνων γυναικών.

Μετά την εικοσαετία, η γέννα αρχίζει να λειτουργεί ακόμη πιο προστατευτικά σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδί, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, σχεδόν 35 χρόνια μετά την απόκτηση του τελευταίου παιδιού, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι 23% μικρότερος από τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα, η οποία δεν γέννησε ποτέ.


Ενώ μια 45χρονη άτεκνη γυναίκα έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 0,62% να διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, για μια συνομήλική της που έχει γεννήσει μέσα στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος (0,66%).

Στην ηλικία των 50 ετών μια άτεκνη έχει πιθανότητα 1,95% για καρκίνο του μαστού, ενώ μια γυναίκα με πρόσφατη εγκυμοσύνη 2,2%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χέιζελ Νίκολς του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα και του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Lineberger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 890.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν, είναι ότι οι γυναίκες που γεννάνε, τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά.

Όμως αυτό στην πραγματικότητα αφορά τις γυναίκες μετά τα 60 τους. Βρήκαμε ότι μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια μετά τη γέννα, για να λειτουργήσει αυτή προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού, ενώ έως τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που πρόσφατα έκαναν παιδί», δήλωσε η Νίκολς.

Ο αυξημένος κίνδυνος μετά τη γέννα είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή έχουν γεννήσει πολλά παιδιά ή ήσαν μεγάλης ηλικίας όταν απέκτησαν το πρώτο παιδί τους.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά μετά τα 35 τους, αλλά δεν είναι αυξημένος για όσες κάνουν το πρώτο παιδί πριν τα 25. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι η γέννα δεν προστατεύει σε βάθος χρόνου από όλα τα είδη καρκίνου του μαστού.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά τον αυξημένο κίνδυνο για τις νεότερες γυναίκες μετά τη γέννα, ο κίνδυνος τελικά παραμένει χαμηλός και σε αυτή την ομάδα. Στις ηλικίες 41 έως 45 ετών υπήρχαν 41 πρόσθετες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού για κάθε 100.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM
Η μουσική διευκολύνει το χειρουργείο και επιταχύνει την ανάρρωση, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η μουσική διευκολύνει τα χειρουργεία και επιταχύνει την ανάρρωση, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα παρέχει από τις πιο ισχυρές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η μουσική κατά τη γενική αναισθησία μπορεί να μειώσει τις ανάγκες σε φάρμακα και να βελτιώσει την ανάρρωση
LIFO NEWSROOM