Το ιαπωνικό Hayabusa-2 έστειλε ακόμη ένα «ρόβερ» στον αστεροειδή Ριούγκου

Το ιαπωνικό Hayabusa-2 έστειλε ακόμη ένα «ρόβερ» στον αστεροειδή Ριούγκου Facebook Twitter
Πηγή: JAXA
0

Το διαστημικό σκάφος Hayabusa-2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) έστειλε με επιτυχία ακόμη ένα «ρόβερ» στον αστεροειδή Ριούγκου.

Το Mascot έρχεται να προστεθεί στα δύο μικρά «ρόβερ» Minerva, που είχαν κατέβει στον αστεροειδή στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τα «ρόβερ» αυτά κινούνται πάνω στον Ριούγκου, χοροπηδώντας από το ένα σημείο στο άλλο.

Το γερμανογαλλικής κατασκευής Mobile Asteroid Surface Scout (Mascot), που μοιάζει με κουτί παπουτσιών, διαθέτει τέσσερα επιστημονικά όργανα: Υπέρυθρο μικροσκόπιο, κάμερα, όργανο μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μαγνητόμετρο.

Θα κινηθεί στην επιφάνεια του αστεροειδούς και θα αναλύσει τη χημική σύνθεσή του, τη θερμοκρασία και το μαγνητικό πεδίο του.


Το Mascot, βάρους σχεδόν 10 κιλών, κατέβηκε αργά και ομαλά στον αστεροειδή μετά από ένα σύντομο ταξίδι 20 λεπτών, αφότου απελευθερώθηκε από το «μητρικό» σκάφος Hayabusa-2. Αμέσως έπιασε δουλειά, γιατί οι μπαταρίες του γρήγορα θα εξαντληθούν.

Στο μέλλον, η JAXA έχει προγραμματίσει το Hayabusa-2 να πυροδοτήσει εκρηκτικά, ώστε να ανοίξει έναν μικρό κρατήρα στον Ριούγκου, προκειμένου το σκάφος να κατέβει μετά σε αυτόν και να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων για εργαστηριακή ανάλυση στη Γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM