Έρευνα: Η πλύση χλωρίου στο κοτόπουλο είναι τελικά επικίνδυνη

Έρευνα: Η πλύση χλωρίου στο κοτόπουλο είναι τελικά επικίνδυνη Facebook Twitter
0

Η πλύση με χλωριωμένο νερό σε τρόφιμα, η αμφιλεγόμενη τεχνική καθαρισμού που χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ που επιθυμούν πρόσβαση στην βρετανική αγορά μετά το Brexit, δεν αφαιρεί μολυσματικούς παράγοντες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, από μια ομάδα μικροβιολόγων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό mBio, διαπίστωσε ότι η λιστερία και η σαλμονέλα παραμένουν εντελώς δραστικές μετά το πλύσιμο με χλώριο. Η διαδικασία απλώς καθιστά αδύνατη την καλλιέργειά τους στο εργαστήριο, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι το πλύσιμο με χλώριο ήταν αποτελεσματικό.

Εκτός από λίγους προαιρετικούς κώδικες, η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών δεν έχει ρυθμιστεί σε σύγκριση με εκείνη στην ΕΕ, επιτρέποντας να διατηρούνται σε πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες τα πουλερικά να οδηγούνται έτσι σε πολύ υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης.

Ενώ οι παραγωγοί με φάρμες πουλερικών  στην ΕΕ διαχειρίζονται τις μολύνσεις μέσω υψηλότερων προδιαγραφών, το πλύσιμο με χλώριο χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ στο τέλος της διαδικασίας, μετά τη σφαγή, για τον καθαρισμό των σφαγίων. Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι απλά δεν λειτουργεί.

Επί του παρόντος, το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο απαγορεύεται να εισαχθεί στην ΕΕ για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων και έχει εξελιχθεί σε αμφισβητούμενο ζήτημα ως προς τη σύναψη εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ μετά το Brexit.

Προηγούμενες μελέτες με παρόμοιες διαπιστώσεις έχουν απορριφθεί από την αμερικανική βιομηχανία.

Το ζήτημα σχετίζεται λιγότερο με το ίδιο το κοτόπουλο, η μόλυνση του οποίου μπορεί να διαχειριστεί με  σωστό μαγείρεμα. Το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο δίνει την εντύπωση ότι είναι ασφαλές, αλλά μπορεί στη συνέχεια να μολύνει την κουζίνα, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει μια σειρά από μικτά μηνύματα σχετικά με την προθυμία της να δεχθεί κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ενώ ο Michael Gove, ο γραμματέας του περιβάλλοντος, επέμεινε ότι τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων θα διατηρηθούν, ο υπουργός Εμπορίου Liam Fox είπε στους βουλευτές τον περασμένο Νοέμβριο: «Δεν υπάρχουν λόγοι υγείας για τους οποίους δεν θα μπορούσατε να φάτε κοτόπουλα που έχουν πλυθεί με χλώριο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του συλλόγου καταναλωτών, το 72% του βρετανικού πληθυσμού αντιτίθεται στην εισαγωγή κοτόπουλου που έχει πλυθεί με χλώριο στη βρετανική αγορά.

Πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση από βρετανική ομάδα που ερευνά τα τρόφιμα διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι περίπου 380 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική από τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί η σαλμονέλα. Στη Βρετανία, μεταξύ 2005 και 2015, δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος από δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη - Τι έδειξε μελέτη

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις τώρα γίνεται σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος
LIFO NEWSROOM
Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM
GLP-1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τech & Science / GLP-1: Τι είναι τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ - Οι δύο πρώτες οδηγίες

Ο ΠΟΥ θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το Reuters, την επόμενη εβδομάδα τις κατευθυντήριες οδηγίες του για την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
LIFO NEWSROOM