Υπολογιστής της Apple από το 1976 δημοπρατήθηκε για 400.000 δολάρια

Apple's original computer fetches $400,000 at US auction Facebook Twitter
Πηγή: John Moran Auctioneers / BBC.
0

Ένας αυθεντικός υπολογιστής της Apple που κατασκευάστηκε από τους συνιδρυτές της εταιρείας Στιβ Βόσνιακ και Στιβ Τζομπς το 1976 έφτασε να πουληθεί για 400.000 δολάρια σε δημοπρασία που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για το εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο «Apple-1» το οποίο διαθέτει ξύλινο περίβλημα και μάλιστα εξακολουθεί να λειτουργεί. Το πακέτο περιελάμβανε επίσης εγχειρίδια χρήστη αλλά και λογισμικό Apple σε δύο κασέτες.

«Αυτό είναι κάπως σαν το ιερό δισκοπότηρο για vintage συλλέκτες ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας υπολογιστών», είπε ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Κορέι Κοέν λίγο πριν τη δημοπρασία στο Λος Άντζελες. Το γεγονός αυτό κάνει τη διαδικασία «συναρπαστική για πολλούς ανθρώπους» πρόσθεσε. 

Ο Τζομπς, ο Βόσνιακ και ο Ρόναλντ Γουέινι ίδρυσαν την Apple τον Απρίλιο του 1976 σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παραγωγής του Apple-1, ο Τζομπς πούλησε το βανάκι του, ενώ ο Βόσνιακ πούλησε την αριθμομηχανή του HP-65 για 500 δολάρια.

Το 1976, το εν λόγω μοντέλο υπολογιστή πουλιούνταν για 666,66 δολάρια με την τιμή να καθορίζεται από τον Βόσνιακ επειδή φέρεται πως του άρεσαν οι επαναλαμβανόμενοι αριθμοί.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 20 τέτοιοι υπολογιστές στον κόσμο οι οποίοι μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ