Taylor Swift, U2, Paul McCartney και 180 ακόμη καλλιτέχνες κήρυξαν πόλεμο στο Youtube

Taylor Swift, U2, Paul McCartney και 180 ακόμη καλλιτέχνες κήρυξαν πόλεμο στο Youtube Facebook Twitter
4

Η Taylor Swift εκτός από διάσημη τραγουδίστρια της ποπ είναι επίσης γνωστή και για την τόλμη της καθώς ουκ ολίγες φορές δεν έχει διστάσει να κατακρίνει εταιρίες τεχνολογίας, οι οποίες θεωρεί πως δεν εκτιμούν αρκετά τους καλλιτέχνες και τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν το 2014 απέσυρε όλα της τα τραγούδια από το Spotify, κάνοντάς τα στη συνέχεια διαθέσιμα μόνο στο Apple Music. 

 

Αυτή τη φορά, αποφάσισε να τα βάλει με το Youtube και μαζί με 180 ακόμη μουσικούς υπογράφει ανοιχτή επιστολή με κοινό αίτημα όλων η διάσημη και πλέον διαδεομένη αυτή πλατφόρμα να μεταχειρίζεται να καλύτερο τρόπο τους καλλιτέχνες.

Έτσι, εκτός από την Taylor Swift, καλλιτέχνες όπως οι U2, Paul McCartney, Vince Staples και Kings of Leon συγκεντρώθηκαν, συνέταξαν, υπογράφουν κι απέστειλαν επιστολή προς το Κογκρέσο, με την οποία ζητούν να αναμορφωθεί ο νόμος Digital Millennium Copyright Act (D.M.C.A.) που επιβλέπει το online copyright. Την επιστολή υπογράφουν επίσης Sony και Universal.

Το DMCA είναι ένας νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών που μεταξύ άλλων ποινικοποιεί την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων ενώ επιτείνει τις κυρώσεις για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Στην παρούσα φάση, το Copyright Office των ΗΠΑ τον περνά από επανεξέταση, οπότε οι μεγάλες εταιρίες θα επαναδιαπραγματευθούν τις συμφωνίες τους σμε το Youtube κι άρα η επιστολή που ζητούν προάσπιση των δικαιωμάτων τους είναι εξαιρετικά επίκαιρη και αναγκαία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ωθήσει και καλλιτέχνες, που συνήθως δεν παίρνουν θέση για επίμαχα θέματα, να βγουν μπροστά και να διαμαρτυρηθούν στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας με την μουσική βιομηχανία στο σύνολο να έχει αρχίσει να συσπειρώνεται με αφορμή τις τεράστιες συνέπειες που έχει η πειρατεία στη μουσική. 

Στην ουσία αυτό που ενοχλεί είναι πως ο συγκεκριμένος νόμος, που θεσπίστηκε πριν 18 χρόνια, δημιουργεί σε πλατφόρμες όπως το YouTube ένα "παραθυράκι" όσον αφορά στην παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, οι χρήστες του YouTube μπορούν να ποστάρουν υλικό με copyright -τραγούδια και ολόκληρα άλμπουμ- και το YouTube έχει το δικαίωμα να κρατά αυτό το υλικό στο site του αρκεί να αποσύρει αντίστοιχο υλικό όταν το ζητούν οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων. Και παρόλο που οι εταιρίες έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με το YouTube, λένε πως κατά βάση η πλατφόρμα έχει με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι οποιασδήποτε άλλης του είδους. 

Από την πλευρά της βέβαια η Google δεν θεωρεί πως παραβιάζει κάποια από τις παραμέτρους του νόμου DMCA. "Οποιαδήποτε αναφορά πως ο νόμος αυτός ευθύνεται για το 'παραθυράκι' στη μουσική που υπάρχει στο Youtube είναι απλώς λάθος" σχολίασε σε σχετική ανακοίνωση. 

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ