Σύσταση ΠΟΥ: Όχι σε υποκατάστατα ζάχαρης για την απώλεια βάρους

Σύσταση ΠΟΥ: Όχι σε υποκατάστατα ζάχαρης για την απώλεια βάρους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε νέα οδηγία του προτρέπει την αποφυγή κατανάλωσης υποκατάστατων ζάχαρης με σκοπό την απώλεια βάρους. 

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων έδειξε πως η χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών «δεν προσδίδει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά». Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες.

Παράλληλα, τονίζονται και «πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και οι  καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με υποκατάστατα δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα», δήλωσε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σύσταση περιελάμβανε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλής ή μηδενικής θερμιδικής αξίας και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι χημικά τροποποιημένα, όπως η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Μερικές φορές προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ζάχαρης το 2015, συνιστώντας στους ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Μετά από αυτή τη σύσταση, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είχε ενταθεί.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν κάτι νέο στον τρόπο που μπορεί να ξεκινά ο καρκίνος

Τech & Science / Νέο επιστημονικό εύρημα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτύσσεται ο καρκίνος

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society of Hematology, προσφέρει μια νέα οπτική για την κατανόηση και στο μέλλον την αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων
LIFO NEWSROOM
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» σε όλη την Ευρώπη - Τι έδειξε μελέτη

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μόλις τώρα γίνεται σαφής, με νέες μελέτες να εμφανίζονται συχνά σχετικά με τη σύνδεση ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος
LIFO NEWSROOM
Σαμ Άλτμαν ChatGPT

Τech & Science / Ο Σαμ Άλτμαν κηρύσσει «κόκκινο συναγερμό» για το ChatGPT καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει την OpenAI

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Δευτέρας, ο Άλτμαν ανέφερε ότι η OpenAI θα επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές της, σημειώνοντας πως η συγκυρία είναι «κρίσιμη»
LIFO NEWSROOM
Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Τech & Science / Εάν φέτος τα Χριστούγεννα δεν σταματάτε να φτερνίζεστε, υπάρχει εξήγηση

Παρότι οι γιορτές θεωρούνται περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής, ειδικοί προειδοποιούν ότι η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι μπορεί να μας επιφυλάσσει κάτι που συχνά παραβλέπουμε
LIFO NEWSROOM