Σύσταση ΠΟΥ: Όχι σε υποκατάστατα ζάχαρης για την απώλεια βάρους

Σύσταση ΠΟΥ: Όχι σε υποκατάστατα ζάχαρης για την απώλεια βάρους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε νέα οδηγία του προτρέπει την αποφυγή κατανάλωσης υποκατάστατων ζάχαρης με σκοπό την απώλεια βάρους. 

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων έδειξε πως η χρήση των μη ζαχαρούχων γλυκαντικών ουσιών «δεν προσδίδει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά». Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες.

Παράλληλα, τονίζονται και «πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και οι  καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με υποκατάστατα δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα», δήλωσε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σύσταση περιελάμβανε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλής ή μηδενικής θερμιδικής αξίας και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι χημικά τροποποιημένα, όπως η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Μερικές φορές προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ζάχαρης το 2015, συνιστώντας στους ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Μετά από αυτή τη σύσταση, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είχε ενταθεί.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM