Πώς τα γλυκά και λιπαρά σνακ επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας

Πώς τα γλυκά και λιπαρά σνακ αλλάζουν τον εγκέφαλό μας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

H κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων σνακ μεταβάλλει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα δημιουργώντας μόνιμες προτιμήσεις για αυτά τα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, ερευνητές του πανεπιστημίου Yale και του ινστιτούτου Max Planck έδιναν σε μια ομάδα συμμετεχόντων ένα γιαούρτι με πολλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ μια άλλη ομάδα λάμβανε μια εκδοχή του γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πέραν αυτού, και οι δύο ομάδες συνέχισαν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.

Στο τέλος, οι δύο ομάδες βαθμολόγησαν πουτίγκες με διαφορετικές συγκεντρώσεις λίπους και χυμούς μήλου με διάφορα επίπεδα ζάχαρης. Η ομάδα που έτρωγε το γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δήλωσε ότι δεν της άρεσε η πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά και ότι δεν ήθελε χυμό μήλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες ενώ έπιναν μιλκσέικ. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η πόση αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομάδα που είχε φάει το γιαούρτι με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όχι στην άλλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά, ζαχαρούχα σνακ ενεργοποιούν το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το οποίο δίνει στους ανθρώπους ένα αίσθημα κινήτρου ή ανταμοιβής.

«Ας πούμε ότι ανοίγει ένας νέος φούρνος δίπλα στη δουλειά σας και αρχίζετε να σταματάτε εκεί και να τρώτε ένα γλυκό κάθε πρωί. Αυτό από μόνο του μπορεί να επανασυνδέσει τα βασικά θεμελιώδη κυκλώματα της ντοπαμίνης», δήλωσε η Ντάνα Σμολ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale.

Η Σμολ ανέφερε ότι η διατροφή έχει τόσο ισχυρή επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα που τα σήματα ντοπαμίνης μπορούν να πυροδοτηθούν ακόμη και όταν κάποιος αναμένει να φάει λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως όταν περνάει από έναν φούρνο ή μυρίζει ένα γλυκό.

Σημειώνεται πάντως ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή: Περιελάμβανε μόλις 49 άτομα, τα οποία ήταν όλα υγιή, δεν κάπνιζαν, δεν έπαιρναν φάρμακα και δεν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν πήραν σημαντική ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πάντως ότι η παχυσαρκία μπορεί να μεταβάλει την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη αποστροφή προς τα πικρά τρόφιμα και μια προδιάθεση για τα γεύματα που έχουν γλυκιά γεύση.

Με πληροφορίες από NBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM