Στην τροχιά της Σελήνης μπήκε το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Στην τροχιά της Σελήνης μπήκε το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Στην τροχιά της Σελήνης εισήλθε σήμερα το διαστημόπλοιο Luna-25, με το ρωσικό όχημα να έχει ως στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο για να αναζητήσει παγωμένο νερό.

Ειδικότερα, το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης στις 11:57 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η Roskosmos.

Το Luna-25 αναμένεται να κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη για περίπου πέντε ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου.

Το Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για ένα έτος στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στον φυσικό δορυφόρο της Γης αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη από τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Ανατόλι Ζακ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Είναι κάτι πρωτοφανές για τη μετασοβιετική περίοδο».

«Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή, είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM