Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Ένα νέο στέλεχος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε παιδιά και που αντιστέκεται στις συνήθεις θεραπείες εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ο MRSA είναι ένας τύπος βακτηρίου που έχει εξελιχθεί σε σημείο που τα συνήθη αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας εάν εισέλθει στον οργανισμό, και ευθύνεται για περισσότερους από 100.000 θανάτους παγκοσμίως το 2019.

Ένα νέο στέλεχος του MRSA εντοπίστηκε στη Γερμανία και την Ολλανδία πριν από σχεδόν μια δεκαετία – και από τότε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Δανικού Ινστιτούτου Statens Serum Institut (SSI).

Οι επιστήμονες άρχισαν να ανησυχούν ότι το στέλεχος κυκλοφορεί και στη Δανία, όταν 32 παιδιά και μέλη των οικογενειών τους εμφάνισαν έλκη που προκλήθηκαν από συγκεκριμένο τύπο σταφυλόκοκκου το καλοκαίρι του 2023. Ένα χρόνο αργότερα, εντόπισαν άλλο ένα ξέσπασμα της ίδιας λοίμωξης αλλού στη χώρα. Υποπτεύθηκαν ότι η Δανία δεν ήταν η μόνη χώρα που επηρεάστηκε από το νέο στέλεχος, το οποίο αποκαλούν «κλώνο» άλλου τύπου MRSA, λόγω γενετικών ομοιοτήτων.

Όταν ανέλυσαν δείγματα από όλη την Ευρώπη, βρήκαν το βακτήριο σε 11 χώρες: Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτός ο κλώνος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία και την Ολλανδία το 2014, είναι ένας νέος υπότυπος» του βακτηρίου, δήλωσε ο Αντρέας Πέτερσεν, ερευνητής του MRSA στο SSI που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Eurosurveillance.

Το στέλεχος είναι γενετικά παρόμοιο με άλλη μορφή του MRSA που φαίνεται να προκαλεί μολυσματικό κηρίο (impetigo), μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που δημιουργεί κόκκινα σπυριά και φουσκάλες γύρω από τη μύτη και το στόμα. Το κηρίο είναι πιο κοινό σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και εξαπλώνεται εύκολα μέσα στις οικογένειες. Τα ξεσπάσματα συνήθως συμβαίνουν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν και το κηρίο συνήθως δεν είναι επικίνδυνο, σπάνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν βλάβες στους νεφρούς και κυτταρίτιδα – μια λοίμωξη που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν εξαπλωθεί στο λεμφικό σύστημα και στο αίμα.

Το φουσιδικό οξύ, μια αντιβιοτική κρέμα, χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του κηρίου, αλλά δεν είναι αποτελεσματική απέναντι στο στέλεχος του MRSA. Γι' αυτό, οι γιατροί σε όλη την Ευρώπη πρέπει να γνωρίζουν αν κυκλοφορεί στην κοινότητά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο MRSA είναι μόνο μία από τις πολλές αναδυόμενες απειλές για την υγεία λόγω της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Οι λοιμώξεις από τα λεγόμενα υπερβακτήρια (superbugs) θα μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Η μικροβιακή αντοχή έχει επίσης τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας. Συνολικά, οι 11 χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του MRSA δαπάνησαν σχεδόν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια (11,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022 για τη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία με ανθεκτικές λοιμώξεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης (Center for Global Development).

Οι Δανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο στέλεχος μπορεί να εξαπλώνεται αθόρυβα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Έχει ήδη εντοπιστεί και εκτός νοσοκομείων και γηροκομείων, όπου ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα για τον περιορισμό του MRSA, δήλωσε ο Πέτερσεν.

«Η εξάπλωση του MRSA στην κοινότητα είναι πιο δύσκολη να παρακολουθηθεί και να καταπολεμηθεί», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από euronews.com


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM