Τα υπερβακτήρια (τα βακτήρια που έχουν μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκατομμύρια επιπλέον θανάτους παγκοσμίως και να κοστίζουν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι, χωρίς συντονισμένη δράση, η αύξηση της αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά (AMR) θα μπορούσε να προκαλέσει ετησίως απώλειες 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα 25 χρόνια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οικονομίες όπως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Anthony McDonnell, τόνισε ότι όταν ξεκίνησε η έρευνα, οι προβλέψεις βασίζονταν σε ιστορικές τάσεις της αντοχής των βακτηρίων.
«Ωστόσο, οι αιφνίδιες περικοπές στη δημόσια αναπτυξιακή βοήθεια - από τις ΗΠΑ, που έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση κατά περίπου 80%, το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοίνωσε μείωση από το 0,5% στο 0,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, καθώς και από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες - ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών αντοχής.», τόνισε ο McDonnell.
«Ακόμα και χώρες που έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά την AMR δεν πρέπει να επαναπαύονται. Αν τα προγράμματα καταπολέμησης της αντοχής δεν προστατευτούν από τις περικοπές, τότε τα ποσοστά αντοχής παγκοσμίως θα αυξηθούν», πρόσθεσε.
Το αποτέλεσμα θα είναι εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι σε όλο τον κόσμο – ακόμη και στις χώρες της G7. Η επένδυση στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων τώρα μπορεί να σώσει ζωές και να αποφέρει οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, εάν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο:
- Η Κίνα θα έχει ετήσιες απώλειες στο ΑΕΠ κοντά στα 722 δισ. δολάρια
- Οι ΗΠΑ: 295,7 δισ. δολάρια
- Η ΕΕ: 187 δισ. δολάρια
- Η Ιαπωνία: 65,7 δισ. δολάρια
- Το Ηνωμένο Βασίλειο: 58,6 δισ. δολάρια
Ο Οργανισμός Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) εκτιμά ότι οι θάνατοι από τα υπερβακτήρια θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2050, με 1,34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ και 184.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα υπερβακτήρια προκαλούν περισσότερες και σοβαρότερες νοσηλείες, χρονοβόρες και δαπανηρότερες θεραπείες, και κάνουν τις λοιμώξεις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες. Το κόστος θεραπείας ανθεκτικών λοιμώξεων είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με τις λοιμώξεις που ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.
Η μελέτη υπολογίζει ότι:
- Το παγκόσμιο κόστος υγείας για τη θεραπεία της AMR θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 176 δισ. δολάρια ετησίως
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος θα εκτοξευθεί από 900 εκατ. σε 3,7 δισ. δολάρια
- Στις ΗΠΑ, από 15,5 δισ. σε σχεδόν 57 δισ. δολάρια
Επιπλέον, η μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω ασθενειών από υπερβακτήρια υπολογίζεται στο:
- 0,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο
- 0,6% στην ΕΕ
- 0,4% στις ΗΠΑ
Ωστόσο, αν οι χώρες επενδύσουν στην αντιμετώπιση των υπερβακτηρίων – εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε νέα αντιβιοτικά και ποιοτική θεραπεία – τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια.
Έως το 2050:
- Η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 156,2 δισ. δολάρια ετησίως
- Του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 12 δισ. δολάρια (ή 9,3 δισ. λίρες)
Ο καθηγητής Mohsen Naghavi από το IHME προειδοποίησε:
«Η απειλή της αντοχής στα αντιβιοτικά αυξάνεται και χωρίς άμεση δράση, τα φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα ίσως σταματήσουν να είναι αποτελεσματικά. Ακόμα και μια απλή λοίμωξη θα μπορούσε να γίνει θανατηφόρα.»
Αυτό προϋποθέτει αλλαγές πολιτικής από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη, ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ευρεία ενημέρωση του κοινού ότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν ιούς.
Με πληροφορίες από Guardian