SOS από τον ΠΟΥ: Ανθεκτικά βακτήρια προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις

Ανησυχία από έκθεση του ΠΟΥ: Ανθεκτικά βακτήρια προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις Facebook Twitter
0

Η έκθεση «Παγκόσμια αντιμικροβιακή αντοχή και σύστημα επιτήρησης χρήσης (GLASS) Έκθεση: 2022», που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκαλεί ανησυχία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από τις 87 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα αντοχής (πάνω από το 50%) ορισμένων από τα βακτήρια που συνήθως προκαλούν σήψη.

Η σήψη είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή εξέλιξη σε μια λοίμωξη που επιδεινώνεται πολύ γρήγορα σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Klebsiella pneumoniae και το Acinetobacter spp. Και οι δύο δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, για τη θεραπεία των οποίων οι γιατροί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως καρβαπενέμες.

Οι καρβαπενέμες (παλαιότερα καλούμενες θειεναμυκίνες) είναι τάξη αντιβιοτικών β-λακτάμης με ευρύ πεδίο δράσης. Έχουν δομή που τις καθιστά πολύ ανθεκτικές κατά των περισσοτέρων β-λακταμασών (ένζυμα βακτηρίων που καθιστούν αδρανή τα αντιβιοτικά). Εκπρόσωποι είναι η ιμιπενέμη, ερταπενέμη, μεροπενέμη, και η δοριπενέμη.

Και σαν να μην έφταναν οι άνωτέρω προβληματισμοί, το επίπεδο απειλής αυξάνεται γνωρίζοντας ότι περίπου το 8% της σήψης που προκαλείται από Klebsiella pneumoniae είναι ανθεκτικές στη φαρμακολογική θεραπεία με καρβαπενέμες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις.

«Οι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις είναι όλο και πιο ανθεκτικές στις θεραπείες. Πάνω από το 60% των μεμονωμένων στελεχών της Neisseria gonorrhea, της αιτίας αυτής της συχνής σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, έχουν δείξει αντοχή σε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα δια στόματος αντιβακτηριακά, τη σιπροφλοξασίνη. Πάνω από το 20% των απομονώσεων του E. coli, που είναι το πιο κοινό παθογόνο στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ήταν ανθεκτικά τόσο σε φάρμακα πρώτης γραμμής (αμπικιλλίνη και κοτριμοξαζόλη) όσο και σε θεραπείες δεύτερης γραμμής (φθοροκινολόνες)», αναφέρεται.

Διευθυντής ΠΟΥ

Σχετικά με αυτό το πιεστικό πρόβλημα υγείας, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε: «Η μικροβιακή αντοχή διαβρώνει τη σύγχρονη ιατρική και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές. Για να κατανοήσουμε πραγματικά το μέγεθος της παγκόσμιας απειλής και να οργανώσουμε μια αποτελεσματική απάντηση της δημόσιας υγείας κατά της μικροβιακής αντοχής, είναι απαραίτητο να πολλαπλασιαστούν οι μικροβιολογικές αναλύσεις και να δημιουργηθούν δεδομένα εγγυημένης ποιότητας σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στις πιο πλούσιες».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι περισσότεροι δείκτες παρέμειναν σταθεροί, η σήψη που προκαλείται από ανθεκτικά στελέχη Escherichia coli και Salmonella spp και ανθεκτική βλεννόρροια, παρουσιάζει ανησυχητικές αυξήσεις τουλάχιστον 15%, σε σύγκριση με επίπεδα που καταγράφηκαν το 2017,

Για να καλύψει αυτό το κρίσιμο κενό, ο ΠΟΥ θα ακολουθήσει μια διττή γραμμή εργασίας: βραχυπρόθεσμα, συλλογή στοιχείων μέσω ερευνών και μακροπρόθεσμα, δημιουργία ικανότητας συστηματικής επιτήρησης.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί, λέει η CrowdStrike

Τech & Science / Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί, λέει η CrowdStrike

Την περασμένη Παρασκευή, μια αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike για το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft προκάλεσε βλάβες σε πολλά συστήματα πληροφορικής παγκοσμίως, επηρεάζοντας από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία.
LIFO NEWSROOM
Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM