Σήμερα ο Δίας «συναντά» τον Κρόνο μετά από 400 χρόνια (LIVE)

Σήμερα ο Δίας «συναντά» τον Κρόνο μετά από 400 χρόνια (LIVE) Facebook Twitter
Σήμερα ο Δίας «συναντά» τον Κρόνο μετά από 400 χρόνια - Δείτε Live (NASA)
0

Έφτασε η ώρα για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Τη σύζευξη Δία - Κρόνου.

Η συνάντηση των δύο πλανητών συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια. Αυτό που θα συμβεί απόψε είναι πως οι δύο πλανήτες θα βρεθούν τόσο κοντά ώστε θα φαίνονται σαν ένα ουράνιο σώμα.

Την τελευταία φορά που οι πλανήτες ήταν τόσο κοντά ήταν στις 16 Ιουλίου 1623. Φυσικά, οι πλανήτες δεν είναι πραγματικά κοντά μεταξύ τους, ο Δίας απέχει αυτήν τη στιγμή 886.440 χιλιόμετρα από τη Γη και ο Κρόνος άλλα 733.205 χιλιόμετρα. Συμβαίνει ωστόσο να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και η συνάντηση αυτή είναι ορατή από τα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Η φετινή συνάντηση θα εναρμονιστεί με το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), όταν σημειώνεται η μικρότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα.

Το να συμπέσει το χειμερινό ηλιοστάσιο με τη Μεγάλη Σύζευξη είναι σπάνιο, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι το γεγονός πως τα δύο αστρονομικά αυτά φαινόμενα συμπίπτουν και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των λεγόμενων Αρκτίδων. Στη σπάνια αστρονομική αυτή συγκυρία είναι αφιερωμένο και το σημερινό doodle της Google.

Η σπουδαιότητά του δε, έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλο καταγεγραμμένο συμβάν σαν αυτό, με τηλεσκόπιο, στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.

Η φετινή σύζευξη σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά σε σχεδόν 800 χρόνια από τότε που οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν τη νύχτα.

Η σύζευξη του 1623 δεν ήταν ορατή στους παρατηρητές σε μεγάλο μέρος της Γης λόγω της θέσης της στον νυχτερινό ουρανό, οπότε η τελευταία φορά που ήταν ορατή αυτή η σπάνια συνάντηση των πλανητών ήταν το 1226.

Το φαινόμενο θα κλιμακωθεί γύρω στις 20:37 και θα είναι ορατό από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού.

Παλαιότερα, οι «συγκλίσεις» πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού, ή ακόμα και ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλανητών δεν αναμένεται να ξανασυμβεί πριν το 2080.

Με πληροφορίες της NASA/Space.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Τech & Science / «Το φως και το μήνυμα μας διαπερνούν»: Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την ψηφιακή μας κάθοδο

Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν είχε προβλέψει το διαδίκτυο πολύ πριν αυτό εφευρεθεί, καθώς και το πώς τα προσωπικά μας δεδομένα θα συλλέγονταν και θα πωλούνταν — και πιθανώς θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας.
LIFO NEWSROOM
Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Η έλλειψη σεξουαλικών επαφών μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη πάνω σε 14.500 ενήλικες έδειξε ότι οι γυναίκες με σπάνια σεξουαλική δραστηριότητα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με εκείνες που είχαν συχνότερες επαφές
LIFO NEWSROOM
Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Τech & Science / Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απροσδόκητα γεγονότα, όπως τραυματισμοί ή πανδημικά lockdown, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή της άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας
LIFO NEWSROOM