Σαουδική Αραβία: Η βασιλική οικογένεια δίνει πάνω από 1 δισ. δολάρια στην έρευνα για την μακροζωία

Σαουδική Αραβία: Άνω του 1 δισ δολ. από την βασιλική οικογένεια στην έρευνα για την μακροζωία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

To ίδρυμα Hevolution, ένας οργανισμός, που ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε έως και 1 δισ. δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη μεθόδων για την μακροζωία.

Οι φήμες για την ίδρυσή του υπήρχαν εδώ και κάποια χρόνια. Ωστόσο, ο οργανισμός δρούσε υπό άκρα μυστικότητα αλλά πλέον έχουν γίνει περισσότερα γνωστά για τη δράση του μετά το άρθρο του Dr. Mehmood Khan, επικεφαλής του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το άρθρο του, το Hevolution Foundation είναι «ένας πρωτοποριακός νέος οργανισμός που εστιάζει στην δραματική βελτίωση της συνθήκης που επηρεάζει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη: το γήρας.

»Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να παρατείνουμε την υγιή ανθρώπινη ζωή και να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία του γήρατος».

Για τον σκοπό αυτό, έχουν διαθέσει έναν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων για την επιστήμη και τις αντίστοιχες θεραπείες.

Ωστόσο, σε τι ακριβώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα είναι ακόμα ασαφές, αλλά βασική πτυχή φαίνεται πως είναι η συμβολή στη χρηματοδότηση του πολυαναμενόμενου τεστ της γήρανσης με μετφορμίνη ή TAME.

Με επικεφαλής τον dr. Nir Barzilai, το TAME θα ελέγξει εάν όσοι λαμβάνουν το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη, μετφορμίνη παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη ή εξέλιξη χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία—όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και άνοια.

Μία ακόμα πιθανή κατεύθυνση μέρους το ποσού της χορηγίας, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του MIT Technology Review από τον Antonio Regalado, θα είναι η χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης μέσω του προγράμματος XPRIZE.

Ποιος κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτό και γιατί; Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Hevolution, dr. Mehmood Khan, είναι γνωστός στην κοινότητα της μακροζωίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Longevity Biotechnology Association και υπηρετεί ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Life Biosciences, μιας εταιρείας που συνιδρύθηκε από τον Δρ. David Sinclair του Χάρβαρντ και επιδιώκει να αναπτύξει θεραπείες που μπορούν να προλάβουν, να θεραπεύσουν ή να αναστρέψουν πολλαπλές καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού ανήκουν στην Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και σε αξιωματούχους ενώ επικεφαλής του Ιδρύματος είναι ο πρίγκιπας του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Άλλα μέλη είναι ο Ρώσοβρετανός δισεκατομμυριούχος Evgeny Lebedev, ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης μεταξύ αυτών και των βρετανικών Evening Standard και The Independent, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Pittsburgh Penguins, Ron Burkle και ο πρώην CEO & επικεφαλής της Dow Chemical, Andrew Liveris.

Γιατί όμως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας νοιάζεται τόσο για την μακροζωία; Εν μέρει αυτό είναι λογικό, δεδομένης της εστίασης του έθνους στο μέλλον μέσω πρωτοβουλιών όπως το Saudi Vision 2030, το οποίο επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας και να επενδύσει σε έργα βιωσιμότητας, υγείας, εκπαίδευσης, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. 

Μέρος του κινήτρου για ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορούσε επίσης να είναι η βελτίωση της εικόνας της Σαουδικής Αραβίας και της κυβέρνησης της χώρας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Πέρα από αυτό, το εισαγωγικό άρθρο του Dr. Khan αναφέρει ότι πως «Υπάρχουν στοιχεία ότι οι πληθυσμοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου γερνούν πιο γρήγορα βιολογικά από ό,τι χρονολογικά. 

»Παρά το γεγονός ότι η περιοχή έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς στον κόσμο, οι άνθρωποί της αντιμετωπίζουν υψηλότερη θνησιμότητα από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης».

Μία από τις βασικές ανησυχίες είναι τι θα συμβεί αν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί και βασικός χειριστής της είναι ένας αυταρχικός δικτάτορας που δεν πεθαίνει ποτέ και έχει όλη αυτή την δύναμη στα χέρια του.

Ο οργανισμός απαντά σε αυτό λέγοντας πως πρόκειται για ένα Διαφανή Παγκόσμιο Οργανισμό που αναζητά να κάνει την επιστήμη και την γνώση δημοκρατικά προνόμια.

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε στενά με παγκόσμιες οντότητες και ερευνητικά κέντρα που μοιράζονται την ίδια αποστολή και στόχους. Η παγκόσμια επιτυχία εξαρτάται από την παγκόσμια συνεργασία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας».  

Αν και η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στο Ριάντ, υπάρχουν ήδη τμήματα που λειτουργούν σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Με πληροφορίες του lifespan.io

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM