Φοιτητές μηχανικής του πανεπιστημίου Purdue στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν ρομπότ που έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ σε μόλις 0,103 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης επίλυσης του διάσημου παζλ από μηχανή.
Η επίδοση καταγράφηκε επίσημα από τα Ρεκόρ Γκίνες και συνιστά σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για το πεδίο του ρομποτικού αυτοματισμού. Ενδεικτικά, το ρομπότ μπορεί να λύσει έναν κύβο του Ρούμπικ πιο γρήγορα από ότι παίρνει σε έναν άνθρωπο να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.
Πίσω από την επίδοση ρεκόρ βρίσκεται μια τετραμελής ομάδα φοιτητών μηχανικής του Purdue: οι Τζουνπέι Ότα, Έιντεν Χερντ, Μάθιου Πατρόχεϊ και Άλεξ Μπέρτα. Το ρομπότ τους ξεκίνησε ως συμμετοχή στον διαγωνισμό Spark Challenge του πανεπιστημίου, όπου και απέσπασε την πρώτη θέση. Στη συνέχεια, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Βελτιστοποίησης και Δικτύων του Purdue, η ομάδα επέστρεψε στο εργαστήριο με έναν στόχο: να φτάσει στην ταχύτερη δυνατή επίλυση.
Το σύστημα που ανέπτυξαν βασίζεται σε τεχνητή όραση για την αναγνώριση χρωμάτων, εξειδικευμένους αλγόριθμους που υπολογίζουν τη βέλτιστη λύση και εξοπλισμό υψηλής ταχύτητας για τον φυσικό χειρισμό του κύβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα ρομπότ σχεδιασμένο όχι μόνο να λύνει τον κύβο, αλλά να το κάνει όσο πιο γρήγορα επιτρέπει η φυσική.
Ο κύβος του Ρούμπικ έγινε για πρώτη φορά πολιτιστικό φαινόμενο στη δεκαετία του 1980, αλλά η δημοφιλία του εξασθένησε τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μέχρι που γνώρισε μια απροσδόκητη αναβίωση με την άνοδο του διαδικτύου, το οποίο συνέβαλε στην εμφάνιση του «speedcubing», δηλαδή τους διαγωνισμούς για το πόσο γρήγορα μπορεί να λυθεί το παζλ.
Το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης επίλυσης από άνθρωπο ανήκει στον Μαξ Παρκ, ο οποίος το 2023 ολοκλήρωσε έναν κύβο σε 3,13 δευτερόλεπτα.
Με πληροφορίες από NBC News