Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά Facebook Twitter
φωτ.: Freepik
0

Για πρώτη φορά, κλινική δοκιμή έδειξε ότι ενήλικες με σοβαρή αλλεργία στο φιστίκι μπορούν να απευαισθητοποιηθούν μέσω καθημερινής έκθεσης σε μικρές ποσότητες.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το King’s College London, οι συμμετέχοντες λάμβαναν αυξανόμενες δόσεις αλεύρου φιστικιού για αρκετούς μήνες. Στο τέλος της διαδικασίας, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων μπορούσαν να καταναλώσουν την ποσότητα που αντιστοιχεί σε πέντε φιστίκια χωρίς να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα, υποδεικνύοντας ότι η «θεραπευτική ευκαιρία» για τις αλλεργίες μπορεί να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

«Ο διαρκής φόβος για απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις αποτελεί τεράστιο βάρος για όσους έχουν αλλεργία στο φιστίκι», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Τιλ, επικεφαλής της έρευνας. «Μέχρι σήμερα, η μόνη διαχείριση ήταν η αυστηρή αποφυγή και η χρήση αδρεναλίνης σε περιπτώσεις κρίσης».

Η έρευνα, με την ονομασία Grown Up Peanut Immunotherapy (GUPI), περιλάμβανε 21 ενήλικες ηλικίας 18 - 40 ετών με κλινικά διαγνωσμένη αλλεργία στο φιστίκι. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με ελάχιστες δόσεις αλεύρου φιστικιού, τις οποίες λάμβαναν μαζί με φαγητό υπό ιατρική παρακολούθηση. Όσοι μπορούσαν να τις ανεχθούν, συνέχισαν τη θεραπεία στο σπίτι καθημερινά.

Σταδιακά, οι δόσεις αυξήθηκαν έως ότου οι συμμετέχοντες έφτασαν να καταναλώνουν 1 γραμμάριο φιστικιού ημερησίως (περίπου τέσσερα φιστίκια), και το διατήρησαν για τρεις μήνες. Στο τέλος, το 67% μπορούσε να καταναλώσει 1,4g (περίπου πέντε φιστίκια) χωρίς αντίδραση.

Η Χάνα Χάντερ, διαιτολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε: «Η ζωή με αλλεργία στο φιστίκι απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Πολλοί συμμετέχοντες μας είπαν ότι η θεραπεία αυτή τους άλλαξε τη ζωή. Δεν ζουν πλέον μέσα στον φόβο».

Η διάρκεια της θεραπείας διήρκεσε από 8 έως 14 μήνες, με ορισμένες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας να φτάνουν μέχρι τους 23 μήνες. Μετά το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να λαμβάνουν καθημερινά τη δόση τους ώστε να διατηρούν την απευαισθητοποίηση. Παραμένουν όμως αλλεργικοί και καλούνται να αποφεύγουν μεγαλύτερες ποσότητες και να φέρουν πάντα EpiPen.

Ο Κρις, 28 ετών, που διαγνώστηκε με αλλεργία στο φιστίκι από βρέφος, δήλωσε: «Παλιά ζούσα με τον φόβο ότι ένα μικρό λάθος θα μπορούσε να μου στοιχίσει τη ζωή. Τώρα, τρώω τέσσερα φιστίκια κάθε πρωί και δεν φοβάμαι πια ένα απλό takeaway».

Για τη διάδοση της θεραπείας απαιτείται μεγαλύτερη πολυκεντρική μελέτη, όμως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Ο καθηγητής Άνταμ Φοξ, πρόεδρος της εθνικής ομάδας μελετών αλλεργιών στο King’s College London, σχολίασε: «Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η ανοσοθεραπεία τροφίμων είναι κατάλληλη μόνο για παιδιά. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι και στους ενήλικες μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM