Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Η διατροφή των παιδιών με προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των πέντε ετών μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια στην πρώιμη εφηβεία, λένε οι ερευνητές.

Τα παιδιά που έτρωγαν φιστικοβούτυρο ή σνακ από φιστίκια τακτικά από τους τέσσερις έως τους έξι μήνες και μετά, είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία στα φιστίκια στην ηλικία των 13 από εκείνα που απέφευγαν τα φιστίκια, υποδεικνύοντας τη μακροχρόνια επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών. Η απλή διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 10.000 περιπτώσεις δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργιών στα φιστίκια κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν οι γιατροί, και να μειώσει τις παγκόσμιες περιπτώσεις κατά 100.000 ετησίως.

Ο Γκίντεον Λακ, καθηγητής παιδιατρικής αλλεργίας στο King's College του Λονδίνου, είπε ότι οι επί δεκαετίες συμβουλές για αποφυγή των φιστικιών έκαναν τους γονείς να μην τα δίνουν στα παιδιά τους από τόσο μικρή ηλικία. Αλλά είπε ότι τα στοιχεία είναι πλέον ξεκάθαρα ότι η πρώιμη έκθεση στα φιστίκια παρείχε μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της αλλεργίας. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα στα μωρά να γνωρίσουν τα φιστίκια έως τους τέσσερις μήνες εάν έχουν έκζεμα και στους έξι μήνες εάν δεν έχουν έκζεμα», είπε ο Λακ στον Guardian. Τα μωρά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργίες στα φιστίκια, πιθανώς επειδή τα ίχνη της τροφής μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα πιο εύκολα και να στοχοποιηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ποσοστά αλλεργίας στα φιστίκια έχουν αυξηθεί σε πολλές δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα στα 50 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα την αλλεργία, με περίπου 14.000 νέα διαγνωσμένα κάθε χρόνο. Αν και το 20% των παιδιών συνήθως ξεφεύγει από την αλλεργία, για τα υπόλοιπα η κατάσταση μπορεί να σημαίνει την αποφυγή των φιστικιών δια βίου και την αναπόφευκτη ανησυχία μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης εάν έρθουν κατά λάθος σε επαφή με το φαγητό. Παρά το όνομά τους, τα φιστίκια είναι όσπρια και προέρχονται από μια διαφορετική οικογένεια φυτών από τους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια θα έχουν αλλεργία σε τουλάχιστον έναν τύπο ξηρών καρπών.

Προηγούμενη εργασία των ίδιων ερευνητών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων από φιστίκια από τη βρεφική ηλικία μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια στην ηλικία των πέντε ετών κατά 81%, σε σύγκριση με τα παιδιά που απέφευγαν τα φιστίκια για την ίδια περίοδο. Η τελευταία μελέτη, γνωστή ως δοκιμή Leap-Trio, παρακολούθησε 508 από τα παιδιά σε μέση ηλικία 13 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν ελεύθερα να φάνε ή να αποφύγουν τα φιστίκια όπως ήθελαν.

Η δοκιμή διαπίστωσε ότι τα παιδιά στην ομάδα της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών είχαν 71% χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας αποφυγής φιστικιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών μεγάλωσε φυσικά από την αλλεργία τους. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο NEJM Evidence δείχνουν ότι η προστασία παρέμεινε ανέπαφη ανεξάρτητα από τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Ο Λακ είπε ότι υπήρχε ένα «διπλό πλεονέκτημα» στο να ξεκινήσετε νωρίς τα παιδιά με προϊόντα φιστικιού. «Θα αποτρέψετε τη συντριπτική πλειοψηφία της αλλεργίας στα φιστίκια, αλλά για εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να την αποτρέψετε, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα παιδιά νωρίτερα όταν η θεραπεία τους είναι πολύ πιο εύκολη», είπε.«Μόλις είναι επτά, οκτώ, εννέα μηνών, έχετε χάσει πραγματικά το σκάφος. Αλλά ακόμα κι αν χάσετε το σκάφος, εντοπίζετε νωρίς τα παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια και μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με ανοσοθεραπεία».

Οι ερευνητές είπαν ότι το φυστικοβούτυρο ή τα σνακ από φιστίκια θα μπορούσαν να δοθούν σε παιδιά που θηλάζουν ακόμη, όταν θα έφταναν σε σημείο να διαχειριστούν μαλακές τροφές. Ο στόχος πρέπει να είναι να δίνετε το ισοδύναμο μιας γεμάτης κουταλιάς του γλυκού φυστικοβούτυρο τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ ολόκληρα ή ψιλοκομμένα φιστίκια θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου πνιγμού, τα σνακ από φιστίκι μπορούν να αλεθούν σε πάστα κατάλληλη για μωρά.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θέα ενός προσώπου με σημάδια ίωσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τech & Science / Η θέα ενός προσώπου με σημάδια ίωσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η πρώτη αίσθηση του κινδύνου μπορεί να είναι αρκετή: επιστήμονες δείχνουν ότι ακόμη και μια ψηφιακή προσομοίωση ενός «μολυσματικού» προσώπου αρκεί για να κινητοποιήσει την άμυνα του οργανισμού μας
LIFO NEWSROOM
Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM