Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Η διατροφή των παιδιών με προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των πέντε ετών μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια στην πρώιμη εφηβεία, λένε οι ερευνητές.

Τα παιδιά που έτρωγαν φιστικοβούτυρο ή σνακ από φιστίκια τακτικά από τους τέσσερις έως τους έξι μήνες και μετά, είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία στα φιστίκια στην ηλικία των 13 από εκείνα που απέφευγαν τα φιστίκια, υποδεικνύοντας τη μακροχρόνια επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών. Η απλή διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 10.000 περιπτώσεις δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργιών στα φιστίκια κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν οι γιατροί, και να μειώσει τις παγκόσμιες περιπτώσεις κατά 100.000 ετησίως.

Ο Γκίντεον Λακ, καθηγητής παιδιατρικής αλλεργίας στο King's College του Λονδίνου, είπε ότι οι επί δεκαετίες συμβουλές για αποφυγή των φιστικιών έκαναν τους γονείς να μην τα δίνουν στα παιδιά τους από τόσο μικρή ηλικία. Αλλά είπε ότι τα στοιχεία είναι πλέον ξεκάθαρα ότι η πρώιμη έκθεση στα φιστίκια παρείχε μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της αλλεργίας. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα στα μωρά να γνωρίσουν τα φιστίκια έως τους τέσσερις μήνες εάν έχουν έκζεμα και στους έξι μήνες εάν δεν έχουν έκζεμα», είπε ο Λακ στον Guardian. Τα μωρά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργίες στα φιστίκια, πιθανώς επειδή τα ίχνη της τροφής μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα πιο εύκολα και να στοχοποιηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ποσοστά αλλεργίας στα φιστίκια έχουν αυξηθεί σε πολλές δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα στα 50 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα την αλλεργία, με περίπου 14.000 νέα διαγνωσμένα κάθε χρόνο. Αν και το 20% των παιδιών συνήθως ξεφεύγει από την αλλεργία, για τα υπόλοιπα η κατάσταση μπορεί να σημαίνει την αποφυγή των φιστικιών δια βίου και την αναπόφευκτη ανησυχία μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης εάν έρθουν κατά λάθος σε επαφή με το φαγητό. Παρά το όνομά τους, τα φιστίκια είναι όσπρια και προέρχονται από μια διαφορετική οικογένεια φυτών από τους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια θα έχουν αλλεργία σε τουλάχιστον έναν τύπο ξηρών καρπών.

Προηγούμενη εργασία των ίδιων ερευνητών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων από φιστίκια από τη βρεφική ηλικία μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια στην ηλικία των πέντε ετών κατά 81%, σε σύγκριση με τα παιδιά που απέφευγαν τα φιστίκια για την ίδια περίοδο. Η τελευταία μελέτη, γνωστή ως δοκιμή Leap-Trio, παρακολούθησε 508 από τα παιδιά σε μέση ηλικία 13 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν ελεύθερα να φάνε ή να αποφύγουν τα φιστίκια όπως ήθελαν.

Η δοκιμή διαπίστωσε ότι τα παιδιά στην ομάδα της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών είχαν 71% χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας αποφυγής φιστικιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών μεγάλωσε φυσικά από την αλλεργία τους. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο NEJM Evidence δείχνουν ότι η προστασία παρέμεινε ανέπαφη ανεξάρτητα από τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Ο Λακ είπε ότι υπήρχε ένα «διπλό πλεονέκτημα» στο να ξεκινήσετε νωρίς τα παιδιά με προϊόντα φιστικιού. «Θα αποτρέψετε τη συντριπτική πλειοψηφία της αλλεργίας στα φιστίκια, αλλά για εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να την αποτρέψετε, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα παιδιά νωρίτερα όταν η θεραπεία τους είναι πολύ πιο εύκολη», είπε.«Μόλις είναι επτά, οκτώ, εννέα μηνών, έχετε χάσει πραγματικά το σκάφος. Αλλά ακόμα κι αν χάσετε το σκάφος, εντοπίζετε νωρίς τα παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια και μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με ανοσοθεραπεία».

Οι ερευνητές είπαν ότι το φυστικοβούτυρο ή τα σνακ από φιστίκια θα μπορούσαν να δοθούν σε παιδιά που θηλάζουν ακόμη, όταν θα έφταναν σε σημείο να διαχειριστούν μαλακές τροφές. Ο στόχος πρέπει να είναι να δίνετε το ισοδύναμο μιας γεμάτης κουταλιάς του γλυκού φυστικοβούτυρο τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ ολόκληρα ή ψιλοκομμένα φιστίκια θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου πνιγμού, τα σνακ από φιστίκι μπορούν να αλεθούν σε πάστα κατάλληλη για μωρά.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Τech & Science / Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Xρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς που κατευθύνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσφέροντας εναλλακτική λύση στη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Τech & Science / Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Ανθρώπινα αιμοσφαίρια που στάλθηκαν στο Διάστημα άρχισαν να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν υγιή νέα κύτταρα, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM