Project Marea: Microsoft και Facebook κατασκευάζουν το πρώτο υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει ΗΠΑ και νότια Ευρώπη

Project Marea: Microsoft και Facebook κατασκευάζουν το πρώτο υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει ΗΠΑ και νότια Ευρώπη Facebook Twitter
0


Η Microsoft και το Facebook συμφώνησαν να κατασκευάσουν μαζί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη για υψηλής ταχύτητας υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και διαδικτύου.


Η κατασκευή του νέου καλωδίου "MAREA" θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017, όπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο εταιρείες.


Το καλώδιο, μήκους 6.600 χιλιομέτρων, θα είναι το πρώτο που θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την νότια Ευρώπη και θα λειτουργεί υπό την διαχείριση της Telxius, του τμήματος υποδομών της Telefonica, διεθνούς εταιρείας επικοινωνιών. Το καλώδιο έχει σχεδιαστεί αρχικά να μεταφέρει 160 terabits πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο, είπαν οι δύο εταιρείες.


Η κίνηση ακολουθεί την συμφωνία πριν από σχεδόν δύο χρόνια της Google - που τώρα ονομάζεται Alphabet - με πέντε ασιατικές εταιρείες να επενδύσουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια (268 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός καλωδιακού συστήματος που θα διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ιαπωνία.


Η Microsoft πειραματίζεται επίσης με υποβρύχια κέντρα πληροφορικής στο Πρόγραμμα Natick, στην βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ, και πέρσι λειτούργησε πειραματικά για τέσσερις μήνες ένα υπόδειγμα στον θαλάσσιο πυθμένα.


Τα υποβρύχια κέντρα πληροφορικής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες θαλάσσιες πηγές ενέργειας, αναμένεται να μειώσουν το τεράστιο κόστος του ψυκτικού συστήματος για τα κέντρα πληροφορικής, τα οποία παράγουν πολλή θερμότητα, και να μειώσουν τις αποστάσεις μεταξύ συνδεδεμένων πληθυσμών.


Η Microsoft αρνήθηκε χθες να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρεις για το MAREA, ενώ το Facebook δεν απάντησε άμεσα σε κλήσεις για δηλώσεις.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM