Σε μία σημαντική ενημέρωση για τους κατόχους iPhone προχώρησε η Apple, η οποία προειδοποιεί τους πελάτες της ότι τα smartphone της ενδέχεται να επηρεάζουν ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των βηματοδοτών.

 

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα της Apple το Σάββατο, η εταιρεία έδωσε διευκρινίσεις για προηγούμενες πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι τα iPhone περιέχουν μαγνήτες που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία «ενδέχεται να προκαλούν παρεμβολές» σε ιατρικές συσκευές όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές.

 

Η ανακοίνωση του Σαββάτου προειδοποιεί συγκεκριμένα τους χρήστες για «τους μαγνήτες που βρίσκονται μέσα» και στα τέσσερα μοντέλα iPhone 12, καθώς και τα αξεσουάρ MagSafe.

 

Η Apple σημειώνει ότι οι εκδόσεις του iPhone 12 περιέχουν περισσότερους μαγνήτες από τα προηγούμενα μοντέλα iPhone. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μαγνητικών παρεμβολών σε ιατρικές συσκευές από τα προηγούμενα μοντέλα.

 

Επισήμανε ακόμα ότι οι ιατρικές συσκευές μπορούν να περιέχουν αισθητήρες που ενδεχομένως να αντιδρούν σε μαγνήτες ή ραδιοκύματα που βρίσκονται πολύ κοντά. Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να διατηρούν τους φορτιστές iPhone και MagSafe σε «ασφαλή απόσταση» μακριά από βηματοδότες κλπ. Ορίζει δε την απόσταση αυτή σε τουλάχιστον 15 εκατ.

 

Όταν η Apple παρουσίασε το iPhone 12 το περασμένο φθινόπωρο, ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή του MagSafe - πρώην αγαπημένης δυνατότητας του MacBook - για το iPhone. Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν τις βάσεις φόρτισης MagSafe για να φορτίζουν ασύρματα τις συσκευές τους και άλλα αξεσουάρ.

 

Η Apple δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το γιατί προχωρά τώρα σε επιπλέον διευκρινίσεις των οδηγιών ασφαλείας.

 

Ωστόσο, το Heart Rhythm Journal δημοσίευσε μια αναφορά νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι οι μαγνήτες στο iPhone 12 που το καθιστούν συμβατό με αξεσουάρ MagSafe θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους χρήστες, που έχουν εμφυτευμένο απινιδωτή.

 

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν εδώ και αρκετό καιρό ασθενείς με βηματοδότη ή απινιδωτή να μην χρησιμοποιούν ή να κρατούν κινητά τηλέφωνα πολύ κοντά στα εμφυτεύματά τους. Χαρακτηριστικά είχαν προειδοποιήσει τα κινητά να βρίσκονται μακριά από τις τσέπες πουκαμίσων, που ενδεχομένως κάποιος χρήστης τοποθετεί το κινητό του.

 

«Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον κατασκευαστή ιατρικών συσκευών για πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα την ιατρική σας συσκευή και για το εάν πρέπει να διατηρήσετε μια ασφαλή απόσταση μεταξύ αυτής και του iPhone ή του MagSafe», δήλωσε η Apple στην ανακοίνωση.

 

«Οι κατασκευαστές συχνά παρέχουν συστάσεις για την ασφαλή χρήση των συσκευών τους σχετικά με ασύρματα ή μαγνητικά προϊόντα για την αποφυγή πιθανών παρεμβολών.»

 

Εάν ένας χρήστης αισθάνεται ότι ο φορτιστής του iPhone 12 ή το MagSafe παρεμβαίνει στην ιατρική του συσκευή, θα πρέπει να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί, τονίζει η Apple.

 

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες του iPhone 12 κατά τη χρήση φορτιστών MagSafe είναι ότι πρέπει να αποφεύγουν την τοποθέτηση πιστωτικών καρτών, διαβατηρίων ή κλειδιών FOB μεταξύ του τηλεφώνου και του φορτιστή MagSafe, καθώς οι μαγνήτες ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στις μαγνητικές ταινίες ή τα τσιπ RFID, όπως προειδοποιεί η Apple.

 

«Εάν έχετε μια θήκη τηλεφώνου που περιέχει τέτοια αντικείμενα, φροντίστε να τα αφαιρέσετε πριν φορτίσετε ασύρματα τη συσκευή σας» καταλήγει.

 

Με πληροφορίες του CNN