Ίχνη δεινοσαύρων ηλικίας 220 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στην Ουαλία

Ουαλία: Ανακαλύφθηκαν ίχνη δεινοσαύρων ηλικίας 220 εκατ. ετών Facebook Twitter
EPA
0

Ίχνη δεινοσαύρου, που ανακαλύφθηκαν σε παραλία της Ουαλίας, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από ένα πρώιμο είδος πριν από σχεδόν 220 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παλαιοντολόγοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου είπαν ότι τα ίχνη, που χρονολογούνται από την Τριασική περίοδο, πιστεύεται ότι ανήκουν σε πολύ πρώιμο συγγενή σαυροπόδων ή συγγενικού είδους τους.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρώιμα σαυρόποδα ζούσαν στη Βρετανία εκείνη την εποχή, καθώς τα οστά της Camelotia, ενός πολύ πρώιμου σαυρόποδου, βρέθηκαν στο Σόμερσετ σε βράχους που χρονολογούνται στην ίδια περίοδο», δήλωσε η δρ Susannah Maidment, παλαιοντολόγος στο μουσείο που συμμετείχε στην έρευνα.

«Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια αν αυτό ακριβώς το είδος ευθύνεται για το ίχνος, αλλά είναι μια ακόμα ένδειξη που υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο ή συγγενικό του είδος θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει αυτές τις πατημασιές» είπε χαρακτηριστικά.

Η Maidment και ο συνάδελφός της, καθηγητής Paul Barrett, έλαβαν αρχικά εικόνες από τα ίχνη στην παραλία στο Penarth από έναν ερασιτέχνη παλαιοντολόγο το 2020. Στην αρχή, ήταν δύσπιστοι για τα ευρήματα.

«Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις από το κοινό για πράγματα που θα μπορούσαν να είναι ίχνη από πατημασιές, αλλά πολλά είναι γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν ως ίχνη», είπε η Maidment.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο χώρος είχε επιθεωρηθεί προηγουμένως από τη Cindy Howells, μια παλαιοντολόγο από το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας, μια ομάδα Γάλλων ειδικών και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Η Maidment και ο Barrett στη συνέχεια πήγαν στην συγκεκριμένη τοποθεσία για να ερευνήσουν τα ίχνη και να καταγράψουν μετρήσεις.

«Πιστεύαμε ότι τα ίχνη που είδαμε στο Penarth ήταν σταθερά σε απόσταση μεταξύ τους για να υποδηλώνουν ένα ζώο που περπατά. Είδαμε επίσης ενδείξεις όπου η λάσπη είχε ωθηθεί προς τα πάνω. Αυτές οι δομές είναι χαρακτηριστικές της ενεργητικής κίνησης μέσω του μαλακού εδάφους», είπε ο Barrett.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να αποκαλύψουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων, όπως το πώς περπατούσαν και πώς ταξίδευαν σε κοπάδια.

«Αυτοί οι τύποι των ιχνών δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι παγκοσμίως, επομένως πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις γνώσεις μας για την Τριασική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αρχείο των δεινοσαύρων της Τριασικής περιόδου στη χώρα είναι αρκετά μικρό, οπότε οτιδήποτε μπορούμε να βρούμε από την περίοδο προσθέτει στην εικόνα μας για το τι συνέβαινε τότε», πρόσθεσε.

Τα ίχνη θα παραμείνουν στην παραλία μέχρι να φθαρούν από την παλίρροια, ανέφερε το μουσείο.

Με πληροφορίες του CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM