Οξφόρδη: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για σπάνιες θρομβώσεις από τον κορωνοϊό παρά από τα εμβόλια

Οξφόρδη: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για σπάνιες θρομβώσεις από τον κορωνοϊό παρά από τα εμβόλια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν έπειτα από έρευνα ότι ο κίνδυνος για σπάνιες θρομβώσεις λόγω της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο από τα εμβόλια για τον ιό.

 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του πανεπιστημίου- που εργάστηκαν ανεξάρτητα από την ομάδα της Οξφόρδης η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca- κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος για εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση λόγω κορωνοϊού είναι 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα.



Επίσης, ο κίνδυνος τέτοιων θρομβώσεων λόγω της λοίμωξης από τον κορωνοϊό είναι 8-10 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με την πιθανότητα να συμβεί αυτό εξαιτίας των εμβολίων που υπάρχουν για τον ιό.

 

 

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον αριθμό περιστατικών εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων που εμφανίστηκαν δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωση με κορωνοϊό και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και συνέκριναν τα στοιχεία με τον αριθμό αντίστοιχων περιπτώσεων μετά τη γρίπη, όπως και αυτές που καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό.

 

Τα περιστατικά εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό είναι πιο συχνά από ότι σε οποιαδήποτε από τις άλλες ομάδες σύγκρισης. Το 30% αυτών των περιστατικών εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 30%.


Πιο αναλυτικά, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν επιστήμονες είναι τα εξής:

  • Σε αυτή τη μελέτη σε περισσότερους από 500.000 ασθενείς με κορωνοϊό, οι εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις ήταν 39 στο ένα εκατομμύριο ασθενών.
  • Σε περισσότερους από 480.000 ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο mRNA για τον κορωνοϊό (Pfizer ή Moderna), οι εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις ήταν 4 στο ένα εκατομμύριο.
  • Έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά σε περίπου 5 ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
  • Σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA, ο κίνδυνος για εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση από την Covid-19 είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος.
  • Σε σύγκριση με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κίνδυνος για εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση λόγω Covid-19 είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερος.

 

Πάντως, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι όλες οι συγκρίσεις θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά, καθώς ακόμη συγκεντρώνονται στοιχεία. Επίσης, σημείωσαν ότι τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ τα υπόλοιπα είναι από αμερικανική βάση δεδομένων υγείας.

 

«Καταλήξαμε σε δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτον, η Covid-19 αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο για εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση και προστίθεται στη λίστα των προβλημάτων με θρομβώσεις που προκαλεί αυτή η μόλυνση. Δεύτερον, ο κίνδυνος λόγω Covid-19 είναι υψηλότερος από αυτόν που βλέπουμε λόγω των εμβολίων, ακόμη και στους κάτω των 30 ετών. Κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται η ισορροπία ανάμεσα στους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Χάρισον, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ