Οι θηλυκές αράχνες παριστάνουν τις νεκρές στο σεξ για να μην ανησυχήσουν τις αρσενικές ότι θα φαγωθούν

Οι θηλυκές αράχνες παριστάνουν τις νεκρές στο σεξ για να μην ανησυχήσουν τις αρσενικές ότι θα φαγωθούν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Οι θηλυκές αράχνες ενός συγκεκριμένου είδους παριστάνουν τις νεκρές κατά τη διάρκεια του σεξ, ώστε τα αρσενικά να ανησυχούν λιγότερο πως μπορεί να φαγωθούν από αυτές όταν τελειώσει η πράξη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η πρακτική αυτή των θηλυκών, διευκολύνει την επιλογή των καλύτερων και πιο ελκυστικών συντρόφων για ζευγάρωμα και παρατηρείται ορισμένες αράχνες που υφαίνουν χωνί, ένα είδος ταχύτατα κινούμενων, λεπτών αραχνών. Το είδος αυτό είναι γνωστό ότι επιδίδεται σε σεξουαλικό κανιβαλισμό, καθώς τα θηλυκά συχνά σκοτώνουν και τρώνε τα αρσενικά αφού το ζευγάρι ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό κάνει το σεξ πολύ λιγότερο ελκυστικό για τα αρσενικά, τα οποία κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που θέλουν να ζευγαρώσουν.

Για να το παρακάμψουν αυτό, ορισμένα θηλυκά τους είδους προσποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ ότι έχουν πεθάνει, παραμένοντας ακινητοποιημένα και κουλουριάζοντας τα πόδια τους. Αυτό επιτρέπει στα αρσενικά να ολοκληρώνουν το ζευγάρωμα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν μήπως γίνουν τροφή μετά το σεξ για το θηλυκό.   

Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό για την πρακτική αυτή, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν τα θηλυκά ακινητοποιούνται οικειοθελώς προς όφελος των αρσενικών ή αν τα αρσενικά έχουν κάποιον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.

Για να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στο είδος αυτό των αραχνών (Aterigena aculeata) ώστε να διαπιστώσουν αν τα θηλυκά προσποιούνται από μόνα τους ή αναγκάζονται να το κάνουν. Τα αποτελέσματα της μελέτη δημοσιεύθηκαν στις 21 Μαρτίου στο περιοδικό Current Zoology.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσποίηση του θηλυκού λειτουργεί ως τρόπος επιλογής των συντρόφων τους.

«Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται μόνο όταν το θηλυκό εισέρχεται σε σεξουαλική καταληψία, οπότε αν δεν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, τότε το ζευγάρωμα δεν προχωρά», δήλωσε ο Μαρκ Έλγκαρ, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που τα θηλυκά μπορεί να φαίνονται νεκρά κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, τα αρσενικά έχουν πλήρη επίγνωση ότι προσποιούνται. Λίγο μετά το τέλος του ζευγαρώματος και αφού το αρσενικό απομακρυνθεί, το θηλυκό σηκώνεται και απομακρύνεται. 

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM