«Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα»: Μια σελίδα με απίθανες πληροφορίες για τα ζώα

Στη σελίδα «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» μαθαίνεις πραγματάκια για τα ζώα Facebook Twitter
0

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ εμφανίστηκε στο Facebook μια σελίδα με τίτλο «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» και μαζί της ένα πλήθος άλλων που προσέγγιζαν με αγάπη, αληθινό ενδιαφέρον και μια δόση coolness διάφορα επιστημονικά θέματα. Έτσι, μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε και μια σελίδα που ξεχωρίζει για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζώα και τη διαφορετική σχέση που μας καλεί να αναπτύξουμε με αυτά.

Ονομάζεται «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» κι αυτό σε κάνει απ’ την πρώτη στιγμή να αναρωτιέσαι «μα είναι άτομα τα ζώα;». Αναζητώντας μια απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, μιλήσαμε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και μας ζήτησε να τον αποκαλούμε απλώς «υπεύθυνο ζώων».

— Τι σχέση έχεις με τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»;
Οι σελίδες «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» και «Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ» ξεκίνησαν από το ίδιο άτομο, που μέχρι στιγμής έχει συστηθεί μόνο ως «Αρχιγεωγραφόπουλο» μέσα από την πρώτη του σελίδα, «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Στην αρχή τις έτρεχε μόνο του και τις τρεις, αλλά σύντομα κλάταρε και απευθύνθηκε σε μένα και σε άλλα άτομα για να φτιαχτεί μια μικρή ομάδα φίλων που θα βοηθάει  με το περιεχόμενο.

Ενώ το άτομο που ανέλαβε το περιεχόμενο για τις εφευρέσεις πήρε το κουλ παρατσούκλι «Εφευρέηβερ» (είμαστε ομαδικώς φαν των γελοίων παρατσουκλιών😂), σε μένα για κάποιον λόγο κόλλησε το «υπεύθυνος Ζώων», οπότε μπορείς να με αποκαλείς έτσι. Ανέλαβα την οργάνωση και την έρευνα για το περιεχόμενο στα ζώα που είναι πολύ κουλ άτομα, αλλά στην πραγματικότητα όλοι, λίγο πολύ, γράφουμε σε όλες τις σελίδες.

— Υπεύθυνε ζώων, τι κάνεις και πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα;
Αν παρατηρήσεις, το όνομα της σελίδας δεν τελειώνει στο «κουλ», όπως στις άλλες δύο της ομάδας μας. Ο τίτλος είναι «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα». Από κει προέκυψε και η ιδέα, από την επιθυμία να αλλάξουμε την αντίληψη ότι τα ζώα είναι κάτι λιγότερο από τον άνθρωπο (που είναι επίσης ζώο). Καθένα από αυτά είναι ένα άτομο μοναδικό, με δική του προσωπικότητα! Πώς όμως θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε ως άτομα και όχι ως πράγματα, αν δεν τα γνωρίζουμε καν;

— Παρακολουθείς κάποια άλλα κανάλια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που σε ενέπνευσαν;
Η έμπνευση ήταν η αλληλεπίδραση με όλα τα ζώα που έχω γνωρίσει προσωπικά, κυρίως γάτες και σκύλους. Έχουν περάσει τουλάχιστον 6 γάτες και 3 σκύλοι από τη ζωή μου, και το καθένα ήταν εντελώς άλλη φάση. Το ίδιο ισχύει και για τις κουκουβάγιες, τις μαϊμούδες, τα γουρουνάκια, τα άλογα! Το βρίσκω μαγικό αυτό!

Όσον αφορά το ποια κανάλια ακολουθώ, ειλικρινά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Θα πω απλά όλα. Κυριολεκτικά η αρχική μου σε κάθε πλατφόρμα έχει μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου!

— Σε ποια πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι; Πότε ξεκίνησες;
Προς το παρόν μόνο στο Facebook, αλλά έχω κάνει κάποια δειλά βήματα και στον χώρο του βιβλίου! Έφτιαξα μαζί με την ομάδα ένα βιβλίο ζωγραφικής για παιδιά 4+ (αν και έγινε χιτ και σε ενήλικο κοινό!) που λέγεται «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» και έχει πληροφορίες για τα πιο ιδιαίτερα και απίθανα ζώα. Είναι στο πλάνο να ξεκινήσουμε και Instagram για τα ζώα, και θα αρχίσω να φτιάχνω content και για το TikTok της ομάδας μας που θα έχει λίγο απ' όλα. Λέγεται coolbooks.gr.

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική! Μέσα σε δύο χρόνια η σελίδα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 100.000 άτομα! Έχει κάτι μαγικό το να βλέπεις ανθρώπους να ενθουσιάζονται σαν παιδιά που μαθαίνουν για ένα μαρσιποφόρο στην άλλη άκρη του πλανήτη, το οποίο κάνει τετράγωνο σκατό, ή για την πιο πολύχρωμη πάπια της Γης!

Το πιο σημαντικό όμως με την αλληλεπίδραση που έχουμε με το κοινό είναι οι αποδείξεις ότι όντως πολλοί άνθρωποι έχουν δει με άλλο μάτι διάφορα ζώα. Δεν θα ξεχάσω που μια κοπέλα είχε γράψει σε ένα ποστ για τα χταπόδια πως την επηρέασαν τόσο οι πληροφορίες που έμαθε γι' αυτά τα απίστευτα και πανέξυπνα πλάσματα ώστε θα σταματούσε να τα τρώει!

Και σε μένα έχω δει αλλαγή. Φοβόμουν αδιανόητα τα φίδια και τις αράχνες πριν αρχίσω να διαβάζω και να ψάχνω, αλλά μαθαίνοντας γι’ αυτά κατάλαβα ότι δεν υπάρχει λόγος να τα φοβάμαι τόσο. Μάλιστα, μου είναι πια κάπως συμπαθητικά.

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;
Κανονικό οκτάωρο, μπορεί και παραπάνω. Είναι πλέον η βασική μου δουλειά, από αυτό ζω. Διαβάζω βιβλία, μιλάω με ανθρώπους, βλέπω ντοκιμαντέρ, ψάχνω στο ίντερνετ και ό,τι μαθαίνω που με ενθουσιάζει το γράφω!

Γενικά, η φάση λειτουργεί ως εξής: ως ομάδα τρέχουμε γεωγραφία, ζώα κι εφευρέσεις και ενίοτε προωθούμε βιβλία γνώσεων από το online βιβλιοπωλείο που έχουμε φτιάξει, καθώς και από το πολυθεματικό περιοδικό μας. Το βιβλιοπωλείο μας είναι που χρηματοδοτεί όλο το υπόλοιπο, έχει μόνο καλογραμμένα βιβλία γνώσεων για κάθε ηλικία και θεματολογία!

Η συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη σχέση με μια κλασική δουλειά γραφείου, αλλά απαιτεί σημαντικό χρόνο τόσο για την εύρεση των θεμάτων όσο και για τη συγγραφή των άρθρων-ποστ και τη δημιουργία συνοδευτικού περιεχομένου, συνήθως εικόνων.

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς;
Η διασταύρωση της πληροφορίας. Πρέπει να βρούμε το θέμα (κάποιο ζωάκι για το οποίο δεν έχουμε γράψει), να ψάξουμε γι’ αυτό σε διαφορετικές πηγές –είναι φοβερό πόσο αποκλίνουν ορισμένες φορές οι απαντήσεις που βρίσκεις στο ίντερνετ!–, ώστε να μη λέμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι, και να φτιάξουμε μια συνοδευτική εικόνα.

Βέβαια, έχει τύχει κάποιες φορές να μας ξεφύγει κάποια ανακρίβεια και να μας πουν στα σχόλια «αυτό δεν ισχύει, στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι άλλο» και να το διορθώσουμε εκ των υστέρων. Κι αυτό είναι το ωραίο με τα social media!

— Τι σε εντυπωσιάζει περισσότερο από τα ζώα;
Η ποικιλομορφία τους αλλά και η ολιγάρκειά τους! Υπάρχουν ζώα που πετούν, ζώα που κολυμπούν, που περπατούν, που χοροπηδούν, που έρπουν, με φτερά, με τρίχωμα, με λέπια, πολύχρωμα, μονόχρωμα, με ρίγες, με μάρσιπο, με κέρατα.

Επικοινωνούν με ένα σωρό διαφορετικούς ήχους, πολλές φορές συνεργάζονται μεταξύ τους ακόμα κι αν ανήκουν σε άλλο είδος, έχουν τόσους διαφορετικούς τρόπους άμυνας απέναντι στους θηρευτές τους, αλλάζουν ένα σωρό μορφές στη διάρκεια της ζωής τους, μεγαλώνουν με στοργή τα μικρά τους ή τα μικρά τους είναι έτοιμα να ζήσουν μόνα τους με το που γεννηθούν.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά ζώα χρειάζονται μερικά μόνο πολύ βασικά και απλά πράγματα, φαγητό, νερό και ένα ασφαλές μέρος για να φτιάξουν το σπιτάκι τους, για να ζήσουν όμορφα πάνω στον πλανήτη!

— Τι θα ήθελες να αλλάζαμε στη συμπεριφορά μας απέναντί τους;
Να τα νοιαζόμαστε και να τα σεβόμαστε ως άτομα που είναι. Και να μην ξεχνάμε ότι και ο άνθρωπος ανήκει στο βασίλειο των ζώων, δεν είναι κάτι έξω ή πάνω από αυτό. Όπως με τους ανθρώπους, που αν και ανήκουμε στο ίδιο είδος, είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, με διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά ενδιαφέροντα, γούστα κ.λπ., το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ζώα!

Δεν είναι δηλαδή «οι γάτες», «οι σκύλοι», «οι ελέφαντες». Είναι αυτή η γάτα που της αρέσει να κοιμάται όλη μέρα, αυτός ο σκύλος που τρελαίνεται να ανεβαίνει πάνω στο τραπέζι, είναι αυτός ο ελέφαντας που προτιμάει να τρώει ορισμένα φρούτα περισσότερο από κάποια άλλα. Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα και ως τέτοια θα ήθελα να τα αντιμετωπίζουμε!

-— Πώς αντιμετωπίζεις την κριτική περί ανθρωπομορφισμού;
Καταλαβαίνω γιατί κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως η σελίδα προσεγγίζει τα ζώα ανθρωπομορφικά, αλλά νομίζω πως το νόημα βρίσκεται λίγο πέρα από αυτό. Έχω παρατηρήσει πως εμείς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ή θυμόμαστε καλύτερα κάποια πράγματα που διαβάζουμε όταν βρίσκουμε ένα στοιχείο οικειότητας σε αυτά.

Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια πουλιά που κλέβουν ανθρώπινα αντικείμενα για να διακοσμήσουν τις φωλιές τους και να προσελκύσουν ένα ταίρι. Μπορώ να πω απλά αυτό. Αλλά προτίμησα να πω «αυτό το πουλί φτιάχνει ατμόσφαιρα για το ταίρι του» γιατί όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε κάνει ακριβώς το ίδιο για κάποιο γκομενάκι που καλέσαμε σπίτι μας. Κι έτσι μπορεί να νιώσουμε μια ταύτιση, μια σύνδεση με ένα πουλάκι που μπορεί να ζει πολύ μακριά από εμάς, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και τα δύο το ίδιο σπίτι, τη Γη!

— Αν ήσουν ένα άλλο ζώο, ποιο/-α θα ήθελες να ήσουν και γιατί;
Γάτα. Χωρίς αμφιβολία.

Ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.