Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ συστήνουν διπλή μάσκα

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ συστήνουν διπλή μάσκα Facebook Twitter
pixabay
0

Οι ειδικοί στις ΗΠΑ μετά τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα συστήνουν την χρήση διπλής μάσκας ως πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας.

Ειδικότερα, συμβουλεύουν τους πολίτες να «ενισχύσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες φορώντας και μια δεύτερη μάσκα πάνω από την πρώτη ή ακόμα καλύτερα βάζοντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να αγοράσουν τις μάσκες υψηλής ποιότητας KN95 ή N95.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ υστερούν στην μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μασκών για αποστολή απευθείας στους κατοίκους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών σε δημόσιους χώρους, καθώς το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες ακόμη και 70% πιο μεταδοτικό.

«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, ο Φρίντεν καλεί τον κόσμο να φορά μάσκες υψηλότερης ποιότητας. Αναγνωρίζει την ίδια στιγμή ότι αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, κι ότι το κλειδί είναι να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε όταν το γνωρίζουμε και να είμαστε ειλικρινείς για όσα δεν γνωρίζουμε».

Ο Άντονι Φάουτσι σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές». Την άποψη των ειδικών ωστόσο, για νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, δεν ενστερνίζεται δημόσια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ως μια στρατηγική για να μπει τέλος στην πανδημία σε αεροπλάνα, αεροδρόμια και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.

Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αντιδράσεις καθώς αρχίζουν να αλλάζουν τις οδηγίες για τη μάσκα. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση μπερδεύονται και συχνά εμμένουν στις συνήθειες τους.

Όπως δηλώνει και ο καθηγητής κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Άμπραμς θα πρέπει οι αξιωματούχοι να δείξουν υπομονή εάν ο κόσμος δεν αλλάξει αμέσως τη συμπεριφορά του καθώς όταν λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα έχει την τάση να ακολουθεί αυτό που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM