Οι επιστήμονες αποκάλυψαν γιατί ο πλανήτης Ουρανός είναι τόσο «χλωμός»

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν γιατί ο πλανήτης Ουρανός είναι τόσο «χλωμός» Facebook Twitter
Φωτ.: HUBBLE/Twitter
0

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταξύ του Ποσειδώνα και του Ουρανού, όσον αφορά το μέγεθος, τη μάζα, την ατμοσφαιρική δομή. 

Ωστόσο, παρουσιάζουν μια διακριτή διαφορά στο χρώμα: Ενώ ο Ποσειδώνας εμφανίζεται μπλε -εν μέρει και λόγω του μεθανίου στις εξώτερες περιοχές του- το χρώμα του Ουρανού είναι πολύ πιο ανοιχτό, ένα απαλό μπλε

Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό; 

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, πιστεύεται πως η χρωματική διαφορά είναι αποτέλεσμα ενός πυκνού στρώματος «ομίχλης» που καλύπτει τους δύο πλανήτες. 

Το νέφος αυτό είναι πυκνότερο στην περίπτωση του Ουρανού, σε σχέση με τον Ποσειδώνα, εξού και η «χλωμότερη» όψη του. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research: Planets, χωρίς το στρώμα αυτό «αχλής» γύρω τους, οι δύο πλανήτες εμφανίζουν το ίδιο ζωηρό μπλε χρώμα. 

«Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο που εξηγεί τη διαφορά στο ορατό χρώμα μεταξύ Ουρανού και Ποσειδώνα» σημειώνει ο καθηγητής Πάτρικ Ίργουιν, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε τις παρατηρήσεις της μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, την Υπέρυθρη Τηλεσκοπική Εγκατάσταση της NASA και το βόρειο Παρατηρητήριο Gemini, δημιουργώντας ένα μοντέλο που παρείχε λεπτομέρειες στα στρώματα αερολύματος στις ατμόσφαιρες των δύο πλανητών. 

Στο μοντέλο αυτό υπάρχουν τρία επίπεδα νεφών σε διαφορετικά ύψη σε αμφότερες της πλανητικές ατμόσφαιρες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το μεσαίο στρώμα αποδείχτηκε πυκνότερο στην περίπτωση του Ουρανού και αυτόν το λόγο δημιουργείται η χρωματική διαφορά. 

Στα σωματίδια αυτού του στρώματος συμπυκνώνεται πάγος μεθανίου, τραβώντας πιο βαθιά και δημιουργώντας μια βροχή μεθανίου. 

Καθώς ο Ποσειδώνας διαθέτει πιο «δραστήρια» ατμόσφαιρα, ο πλανήτης είναι «πιο ικανός να αναδεύει τα σωματίδια μεθανίου στο στρώμα ομίχλης, παράγοντας αυτό το χιόνι» σύμφωνα με τη NASA. 

Από την άλλη, η υπερβολική ομίχλη συσσωρεύεται στη στάσιμη, «νωθρή» ατμόσφαιρα του Ουρανού, με αποτέλεσμα το στρώμα να γίνεται πυκνότερο και το χρώμα του θολότερο και πιο ανοιχτό. 

«Εξηγώντας τη διαφορά στο χρώμα μεταξύ Ουρανού και Ποσειδώνα ήταν ένα αναπάντεχο δώρο» σημείωσε ο δρ. Μάικ Γουόνγκ, αστρονόμος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. 

Με πληροφορίες από Independent

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM