Οι εκπομπές αερίων της Google αυξήθηκαν κατά 50% από το 2019, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εκπομπές αερίων της Google αυξήθηκαν κατά 50% από το 2019, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Ο στόχος της Google να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κινδυνεύει, καθώς βασίζεται σε όλο και περισσότερο ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της.  

Η Google αποκάλυψε την Τρίτη ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπει, έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και οι εκπομπές της που προέρχονται από την αλυσίδα εφοδιασμού, ήταν οι κύριες αιτίες της αύξησης των εκπομπών της.  

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης, στην ετήσια περιβαλλοντική της έκθεση, ότι οι εκπομπές της το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 14,3 εκατ. τόνους. 

Η Google, η οποία έχει επενδύσει ευρέως στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι ο «εξαιρετικά φιλόδοξος» στόχος της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2030 «δεν θα είναι εύκολος». Οι αμφιβολίες που έχει σχετικά με την επίτευξη του στόχου της συσχετίζονται με τις ενδεχόμενες «περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες είναι πολύπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν». 

Οι εκπομπές της Google έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από το 2019, το έτος βάσης για τον στόχο της Google να επιτύχει το καθαρό μηδέν, να έχει δηλαδή μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρείες όπως η Google

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2022 και να φτάσει τις 1.000 τεραβατώρες το 2026, όση είναι δηλαδή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όλης της Ιαπωνίας.  

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ως αποτέλεσμα τα κέντρα δεδομένων να χρησιμοποιούν το 4,5% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας ερευνών SemiAnalysis. 

Τα κέντρα δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI. 

Η Microsoft παραδέχτηκε φέτος ότι η χρήση ενέργειας που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων της έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της να είναι αρνητική ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, παραδέχτηκε τον Μάιο ότι ο στόχος της εταιρείας μετακινήθηκε λόγω της στρατηγικής της για την τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, επειδή οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι πρόθυμες να διαθέσουν επιπλέον χρήματα για να χρησιμοποιούν καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου «να λένε ότι χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια». 

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν ευρέως ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους. 

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα συγκρούονται τώρα με τις επενδύσεις των εταιρειών σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Επιπλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη, συνδέονται με την κατασκευή και τη μεταφορά των διακομιστών υπολογιστών και των τσιπ, που είναι απαραίτητα.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM