Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν $108 δισ. μετά το selloff της DeepSeek 

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν $108 δισ. μετά το selloff της DeepSeek  Facebook Twitter
O Τζένσεν Χουάνγκ, συνιδρυτής της Nvidia Corp., έχασε το 20% του πλούτου του / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν $108 δισεκ. μετά το selloff της DeepSeek, της κινεζικής «απάντησης» στο Chat GPT. 

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Nvidia Corp., Τζένσεν Χουάνγκ, έχασαν συνολικά 108 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, καθώς το ξεπούλημα που προέκυψε εξαιτίας της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, οδήγησε όλους τους σημαντικούς δείκτες σε πτώση.

Οι δισεκατομμυριούχοι των οποίων η περιουσία συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι: ο Χουάνγκ είδε την περιουσία του να πέφτει 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια, πτώση 20%, ενώ η απώλεια 22,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του συνιδρυτή της Oracle Corp. Λάρι Έλισον ήταν μεγαλύτερη σε απόλυτες τιμές, αλλά αντιπροσώπευε μόλις το 12% της περιουσίας του, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο Μάικλ Ντελ της Dell Inc. έχασε 13 δισεκατομμύρια δολάρια και ο συνιδρυτής της Binance Holdings Ltd. Τσανγκπένγκ "CZ" Ζάο έχασε 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα συνολικά 108 δισ. δολάρια που έχασαν οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, τα 94 εξανεμίστηκαν από τις περιουσίες των τιτάνων του τεχνολογικού τομέα - περίπου το 85% της συνολικής πτώσης του δείκτη Bloomberg.

Χθες, στην Wall Street ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 3,07% για να κλείσει στις 19.341 μονάδες, με την μετοχή της Nvidia να πραγματοποιεί βουτιά ως και 18%, εξαϋλώνοντας περισσότερα από 600 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας.

H DeepSeek με έδρα το Hangzhou της Κίνας αναπτύσσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης από το 2023. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο, η δωρεάν εφαρμογή DeepSeek R1 chatbot ξεπέρασε σε download το ChatGPT της OpenAI. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, μάλιστα, υπήρξαν πολλά προβλήματα και η DeepSeek αναγκάστηκε να περιορίσει τις νέες εγγραφές στην Κίνα.

Η ανάπτυξη της DeepSeek κόστισε μόλις 5,6 εκατομμύρια δολάρια και πλέον αποτελεί την κορυφαία πρόκληση στο αφήγημα της Silicon Valley ότι οι τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ισχυρότερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό προκάλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στους δισεκατομμυριούχους των οποίων η περιουσία συνδέεται με τη αλυσίδα εφοδιασμού τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός της αγοράς μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ