Όχι, αυτό το παιδί δεν χρειάζεται τα likes μας για να κάνει εγχείρηση για τον καρκίνο...

Όχι, αυτό το παιδί δεν χρειάζεται τα likes μας για να κάνει εγχείρηση για τον καρκίνο... Facebook Twitter
2

Μια ψευδής ανάρτηση κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του ίντερνετ, που περιέχει τις φωτογραφίες ενός παιδιού με δεκάδες στίγματα και σημάδια στο σώμα του, υποστηρίζοντας πως πάσχει από καρκίνο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ακόμη hoax, από εκείνα που διαδίδουν επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι φωτογραφίες άσχετων παιδιών στο βωμό των likes- ενίοτε και για να βγάλουν χρήματα.

Οι φωτογραφίες του παιδιού, που στην πραγματικότητα δεν έχει καρκίνο αλλά ανεμοβλογιά, έχουν κοινοποιηθεί ήδη περισσότερες από 1.2 εκατομμύρια φορές στο Facebook, έχουν πάρει πάνω από 240.000 likes και μετρούν σχεδόν 150.000 σχόλια.

«Αυτό το μικρό μωρό έχει καρκίνο και χρειάζεται χρήματα για εγχείριση. Το Facebook αποφάσισε να βοηθήσει δίνοντας 2 δολάρια για κάθε like, 4 δολάρια για κάθε σχόλιο και 8 δολάρια για κάθε κοινοποίηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανάρτηση. 

Όχι, αυτό το παιδί δεν χρειάζεται τα likes μας για να κάνει εγχείρηση για τον καρκίνο... Facebook Twitter

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον 3 ετών Jasper Allen από το Cambridgeshire, που πέρυσι το καλοκαίρι εμφάνιση μια σοβαρή μορφή ανεμοβλογιάς και νοσηλεύτηκε τότε για πέντε ημέρες σε κάποιο νοσοκομείο. Η περίπτωση του Jasper, ήταν σύμφωνα με τους γιατρούς που τον φρόντισαν, η χειρότερη που είχαν δει ποτέ πάνω στη συγκεκριμένη ασθένεια. Εξαιτίας αυτού, η ιστορία του είχε φτάσει αναπαραχθεί κιόλας σε πολλά μέσα ενημέρωσης. 

Ωστόσο, αρκετούς μήνες μετά, η μητέρα του, Sarah Allen, ανακάλυψε πως οι φωτογραφίες του γιου της είχαν επανεμφανιστεί στο Facebook, αυτή τη φορά συνοδευόμενες από το απαράδεκτο σχόλιο πως πάσχει από καρκίνο και χρειάζεται χρήματα για εγχείριση. Η 36χρονη μητέρα, που έχει επίσης μια κόρη 6 ετών, είπε πως έχει επανειλημμένα κάνει report στις φωτογραφίες, όπως και πολύς κόσμος, αλλά πως ακόμη εξακολουθούν να εμφανίζονται στο News Feed του Facebook.

Όχι, αυτό το παιδί δεν χρειάζεται τα likes μας για να κάνει εγχείρηση για τον καρκίνο... Facebook Twitter
Η Sarah Allen με την κόρη της Poppy και τον Jasper, σήμερα, εντελώς υγιή.

«Οι φωτογραφίες του Jasper είναι στο Google, δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν είναι το ότι κάποιος έκλεψε τις φωτογραφίες, είναι που λένε ψέματα- ο καρκίνος δεν είναι κάτι για το οποίο αστειεύεσαι. Μας είχαν προειδοποιήσει πως μπορεί κάποιος να πάρει τις φωτογραφίες, γιατί αν πατήσεις ανεμοβλογιά στο Google, θα τις βρεις αμέσως. Οπότε ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό, να λένε πως έχει καρκίνο», είπε η μητέρα του στο BBC.

Όπως είπε, μετά από απανωτά reports το Facebook κατέβασε τον λογαριασμό που είχε δημοσιεύσει την ανάρτηση, αλλά σημειώνει πως για κάποιο λόγο οι φωτογραφίες εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. «Το Facebook πρέπει να κάνει κάτι. Κατεβάζουν την ανάρτηση και μετά από 24 ώρες την βρίσκω πάλι μπροστά μου», καταλήγει. 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Γιαυτό λοιπόν, όχι φωτογραφιες των παιδιών μας σε κοινή θέα, όσο περήφανοι και αν αισθανόμαστε για αυτά!Μπαϊ δε γουεη, δεν εμβολιάζουν για ανεμοβλογια στην Αγγλία?Ελπιζω παντως το παιδάκι να την έβγαλε χωρίς πολλά σημάδια...
Αυτό πια με τις φωτογραφίες των παιδιών καταντάει αηδία - αλλά να ποστάρεις και το παιδί σου με ανεμοβλογιά είναι παράνοια.Νομίζεις ότι στην Αγγλία δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι εμβολιοφοβικοί;