Ο ΠΟΥ ξεκίνησε νέο πρόγραμμα παροχής δωρεάν θεραπείας σε χιλιάδες παιδιά με καρκίνο

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε νέο πρόγραμμα παροχής δωρεάν θεραπείας σε χιλιάδες παιδιά με καρκίνο Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα για την παροχή δωρεάν θεραπείας σε χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από καρκίνο σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό επιβίωσής τους.

«Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση θα λαμβάνουν αδιαλείπτως φάρμακα κατά του παιδικού καρκίνου η ποιότητα των οποίων θα είναι διασφαλισμένη», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Η Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν είναι οι πρώτες χώρες που θα λάβουν αυτά τα φάρμακα, ενώ θα ακολουθήσουν ο Ισημερινός, η Ιορδανία, το Νεπάλ και η Ζάμπια, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Σχεδόν 5.000 παιδιά θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα το 2025 σε τουλάχιστον 30 νοσοκομεία αυτών των έξι χωρών. Το ποσοστό επιβίωσης από τους παιδικούς καρκίνους είναι συχνά κάτω από 30% στις χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, κατήγγειλε ο ΠΟΥ, την ώρα που στις πλούσιες χώρες συχνά ξεπερνά το 80%.

«Για πάρα πολύ καιρό τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ήταν αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων που σώζουν ζωές», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Πρόσκληση σε έξι χώρες

Έξι ακόμη χώρες έχουν λάβει πρόσκληση να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με τον ΠΟΥ να ελπίζει ότι ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό θα φτάσει τις 50 τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια, οπότε ο αριθμός των παιδιών να φτάσει τις 120.000.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 400.000 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

«Εκτιμάται ότι το 70% των παιδιών σε αυτό το περιβάλλον πεθαίνουν από καρκίνο εξαιτίας παραγόντων όπως η έλλειψη της κατάλληλης θεραπείας, οι διακοπές στη θεραπεία ή τα κακής ποιότητας φάρμακα», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι η παροχή δωρεάν φαρμάκων θα συνεχιστεί και μετά την πιλοτική φάση και ότι εργάζεται για τη συνέχιση του προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Την εκστρατεία αυτή διεξάγουν από κοινού ο ΠΟΥ και το νοσοκομείο παιδιατρικής έρευνας Σεντ Τζουντ στο Μέμφις των ΗΠΑ, το οποίο προσέφερε και 200 εκατ. δολάρια.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM