Καρκίνος των νεφρών: Κλινική δοκιμή εμβολίου στέφθηκε από επιτυχία

Καρκίνος των νεφρών: Κλινική δοκιμή εμβολίου στέφθηκε από επιτυχία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana- Farber, στέφθηκε από επιτυχία και φέρνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τους ασθενείς με καρκίνο των νεφρών.

Πρόκειται για κλινική δοκιμή φάσης 1 ενός εξατομικευμένου αντικαρκινικού εμβολίου με τους ασθενείς να σημειώνουν επιτυχή αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση.

Ειδικότερα, συμμετείχαν συνολικά εννιά άτομα που ασθενούν με καρκίνο των νεφρών σταδίων ΙΙΙ ή IV, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Τα υπό δοκιμή εμβόλια χορηγήθηκαν αφού είχε ολοκληρωθεί η χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Όπως μετέφερε το ινστιτούτο, αυτά τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και να εξαλείφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Ελάχιστες παρενέργειες

Μέχρι τη στιγμή της διακοπής λήψης δεδομένων (μέσος όρος 34,7 μήνες), κανένας από τους ασθενείς δεν εμφάνισε ξανά καρκίνο, κατά τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

Σημειώνεται, ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ασθενείς παρουσίασαν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, μεταξύ άλλων εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, δεν αναφέρθηκαν υψηλότερου βαθμού παρενέργειες.

Πριν οκτώ χρόνια, οπότε και η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τη συγκεκριμένη ανάλυση και έρευνα, δεν είχε γίνει ξεκάθαρο, αν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να συνδράμει στις θεραπείες κατά του καρκίνου του νεφρού.

Ο διευθυντής του Κέντρου Lank για τον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος στο Dana-Farber, Τόνι Σουέιρι, που είναι και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν μια τόσο θετική ανταπόκριση και στους εννιά ασθενείς με καρκίνο του νεφρού».

Ανάγκη για κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς

Παρά την αισιόδοξη έκβαση της δοκιμής, οι μελετητές επισημαίνουν την αναγκαιότητα κλινικών δοκιμών με περισσότερους ασθενείς, έτσι ώστε να προσεγγιστεί περισσότερο η αποτελεσματικότητα ή όχι του εμβολίου και να αναλυθούν σε βάθος όλες οι δυνατότητές του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM