Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε start-up για την αντιμετώπιση των «αερίων» των βοοειδών

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε start-up για την αντιμετώπιση των «αερίων» των βοοειδών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε πως θα επενδύσει στην αυστραλιανή start-up Rumin8, που αναπτύσσει μια τροφή με βάση τα φύκια για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που παράγουν οι αγελάδες μέσω του ρεψίματος και, σε μικρότερο βαθμό, των «αερίων» τους. 

Το  μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών. Ωστόσο, παρότι έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα απ'ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, έχει 84 φορές μεγαλύτερη δυναμική υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ορίζοντα 20ετίας. Σχεδόντο ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου δε, προέρχονται από τα ζώα και κυρίως τα βοοειδή. 
 
Τα μικρόβια στα στομάχια των αγελάδων παράγουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία πέψης του φαγητού, ωστόσο όταν προστεθεί στην τροφή τους φύκι, έχει διαπιστωθεί πως μειώνει σημαντικά την ποσότητα αερίου που απελευθερώνεται. 

Έρευνα του 2021 κατέδειξε πως μικρές ποσότητες φυκιών σε τροφή βοοειδών για αρκετούς μήνες, προκάλεσαν μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα στομαχικά και στοματικά αέριά τους κατά 80%. 

Μείωση των εκπομπών μεθανίου έως και πάνω από 95%

Η Rumin8 παράγει ένα πρόσθετο για ζωοτροφές από το βιοενεργό συστατικό που περιέχεται στα κόκκινα φύκια (Asparagopsis). Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει πως το συστατικό αυτό μπορεί να μειώσει πάνω από 95% τις εκπομπές μεθανίου. 

Αντί να καλλιεργεί το φύκι, η εταιρεία το αναπαράγει στο εργαστήριο καθώς, όπως υποστηρίζει, έτσι διατηρείται το κόστος παραγωγής χαμηλό. Το πρόσθετο αυτό προϊόν προστίθεται στην τροφή των μεγάλων μηρυκαστικών, αν και η εταιρεία φιλοδοξεί να το βγάλει σε μορφή κάψουλας. 

«Παρότι οι αγελάδες είναι μια σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, η κτηνοτροφία παραμένει μια από τις φθηνότερες πηγές πρωτεϊνών παγκοσμίως που σημαίνει πως οι τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές από την κτηνοτροφική αλυσίδα εφοδιασμού σήμερα και στο μέλλον, είναι κρίσιμες» εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Γκέιτς, Breakthrough Energy Ventures. 

Πολλές είναι οι χώρες που επεξεργάζονται νέες νομοθεσίες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα εκτρεφόμενα ζώα. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σχέδιο φορολόγησης των κτηνοτρόφων για τα «αέρια» των ζώων τους. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ