Ο καθημερινός στόχος των 10.000 βημάτων, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως πρότυπο σωματικής δραστηριότητας, δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Public Health.
Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και σημαντικά λιγότερα βήματα, περίπου 7.000 την ημέρα, μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική θνησιμότητα μειωνόταν σχεδόν κατά το ήμισυ για όσους έκαναν 7.000 βήματα ημερησίως σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μόλις 2.000.
Πώς καθιερώθηκε ο στόχος των 10.000 βημάτων
Η προέλευση του στόχου των 10.000 βημάτων εντοπίζεται σε μια διαφημιστική καμπάνια της ιαπωνικής εταιρείας Yamasa, που σχεδίαζε βηματομετρητές τη δεκαετία του '60, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Από τότε, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε ευρέως, ιδιαίτερα με την εξάπλωση των smartphone και των εφαρμογών καταγραφής δραστηριότητας.
The 10,000 steps a day target seems to have come about from a trade name pedometer sold in 1965 by Yamasa Clock in Japan. The device was called “Manpo-kei”, which translates to “10,000 steps meter”. This was a marketing tool for the device and has seemed to have stuck since then pic.twitter.com/CM2OfWpZ0o
— Dr.GB (@geebeeigwt) July 13, 2021
«Η καμπάνια ήταν αναμφίβολα επιτυχημένη», ανέφερε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και επικεφαλής της μελέτης, Ding Ding. «Παρότι δεν βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα, το “10.000” είναι στρογγυλό και λειτουργεί καλά ως στόχος για τον γενικό πληθυσμό».
Η μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία από πάνω από 160.000 ενήλικες και αξιοποίησε δεκάδες προηγούμενες έρευνες, εξετάζει τη σχέση μεταξύ καθημερινής βάδισης και του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της καρδιαγγειακής νόσου, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και της άνοιας.
Η θνησιμότητα ήταν 47% χαμηλότερη για όσους έκαναν 7.000 βήματα σε σχέση με εκείνους που έκαναν 2.000. Για τους συμμετέχοντες που έφταναν τα 10.000 βήματα, η μείωση στη θνησιμότητα έφτανε το 48%.
«Πέρα από τα 7.000 βήματα, η κάθε επιπλέον χιλιάδα προσφέρει σχετικά μικρότερα οφέλη»
Η Ding επεσήμανε ότι, παρόλο που το όριο των 10.000 βημάτων συνοδευόταν από επιπλέον οφέλη για κάποιες παθήσεις, όπως μια πρόσθετη μείωση 14% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, τα οφέλη άρχιζαν να μειώνονται μετά τα 7.000 βήματα. «Δεν προτείνω σε όσους κάνουν 10.000 βήματα να μειώσουν τον στόχο τους», δήλωσε. «Απλώς, πέρα από τα 7.000 βήματα, η κάθε επιπλέον χιλιάδα προσφέρει σχετικά μικρότερα οφέλη».
Ο Daniel Bailey, ερευνητής στην καθιστική συμπεριφορά και την υγεία στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, χαρακτήρισε τη μελέτη «σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία» και τόνισε ότι «στόχοι των 5.000 έως 7.000 βημάτων μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη και είναι πιο ρεαλιστικοί για τον γενικό πληθυσμό».
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της μελέτης είναι ότι η περαιτέρω αύξηση πέραν των 10.000 βημάτων, μέχρι και τα 12.000, συνδέθηκε με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας, κατά 55% σε σύγκριση με όσους έκαναν 2.000 βήματα. Το εύρημα αυτό φαίνεται να δικαιώνει, έστω εν μέρει, το αρχικό μήνυμα της Yamasa υπέρ της ενίσχυσης της φυσικής δραστηριότητας.
Ο Andrew Scott, λέκτορας φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, σημείωσε: «Η μελέτη δείχνει ότι το “περισσότερο είναι καλύτερο”, αλλά δεν χρειάζεται να εστιάζουμε υπερβολικά σε συγκεκριμένους αριθμούς, ιδιαίτερα τις ημέρες με περιορισμένη δραστηριότητα. Το νόημα είναι πως τα 10.000 βήματα δεν είναι ο μοναδικός στόχος για καλή υγεία και αυτό ίσως βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να θέσουν εφικτούς στόχους».
Με πληροφορίες από Financial Times